Wykonanie
Nigella robiła z
salami ja użyłam chorizo. I ta tłusta i ta a myślę, że smak dania ten sam. Mimo, że nie jest dietetyczne to danie bardzo pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. U nas znikło ekspresowo. Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu ".
Składniki : ( przepis podaje w oryginale w nawiasach moje zmiany )300 g drobnego
makaronu75 g plasterków
salami ( u mnie chorizo)puszka ( 400 g ) krojonych
pomidorów + 1/2 puszki
wody po wypłukaniu jej30 g
masła1
bouquet garni - to
mieszanka przypraw :
natki pietruszki,
liścia laurowego,
tymianku zwiazanych w pęczek ( ja dałam każdego z osobna czyli około łyżki suszonej
natki pietruszki, suszonego
tymianku i dwa
liście laurowe )1 puszka ( 400 g )
fasolki cannellini ( pominęłam )
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.W tym czasie na rozgrzany rondel wrzucamy pocięte
salami ( chorizo ). Smażymy około 2 minut mieszając. Dodajemy
pomidory,
wodę po wypłukanej puszce, łyżkę
masła, mieszamy. Dokładamy
zioła oraz odsączoną i przepłukaną
fasolkę. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż
makaron się ugotuje.Gdy
makaron będzie gotowy, odlewamy pół szklanki
wody z gotowania go.
Makaron odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy. Jeśli
sos jest zbyt gęsty rozcieńczamy go odlaną
wodą. Na koniec usówamy
zioła. Ja wyjęłam tylko
liście laurowe.Smacznego :)