Wykonanie
Szukałam inspiracji na Wielkanoc i przy okazji trafiłam tutaj na fajny przepis na obiad. Szybki, wygodny i przede wszystkim pyszny. Pasuje zarówno na Święta, jak i posiłek w każdy inny dzień. Mój M. wpałaszował prawie wszystko i uszy mu się przy tym trzęsły z radości - to chyba największy dowód na to, że
kurczak jest przepyszny :)Danie trochę zmieniłam i zrobiłam bardziej "po mojemu", ale koncepcja jest niemalże identyczna.
Potrzebujemy:podwójną
pierś z kurczakaprosciutto
natkę pietruszki1 ząbek
czosnkupomidorki koktajlowe (garść)
oregano,
sól i
pieprz3 łyżki roztopionego
masłakilka listków
bazyliiPiekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i żyłek. Kroimy na mniejsze kawałki, każdą pierś na trzy części. Wypukłą stronę nacinamy lekko nożem, układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciem do dołu. Solimy,
pieprzymy (pamiętajmy, że
szynka jest słona więc nie potrzeba zbyt wiele
soli), posypujemy szczyptą
oregano.
Czosnek przeciskamy przez praskę i smarujemy nim
kurczaka. Następnie polewamy go rozpuszczonym
masłem, na wierzch układamy po plasterku
szynki prosciutto na każdy kawałek
mięsa. Posypujemy posiekaną
natką pietruszki.
Pomidorki przekrawamy na pół i układamy dookoła
mięsa.Pieczemy w 200 stopniach przez 22 minuty. Podajemy najlepiej od razu po upieczeniu. Smacznego:)