ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Szukałam inspiracji na Wielkanoc i przy okazji trafiłam tutaj na fajny przepis na obiad. Szybki, wygodny i przede wszystkim pyszny. Pasuje zarówno na Święta, jak i posiłek w każdy inny dzień. Mój M. wpałaszował prawie wszystko i uszy mu się przy tym trzęsły z radości - to chyba największy dowód na to, że kurczak jest przepyszny :)
Danie trochę zmieniłam i zrobiłam bardziej "po mojemu", ale koncepcja jest niemalże identyczna.
Potrzebujemy:
podwójną pierś z kurczaka
prosciutto
natkę pietruszki
1 ząbek czosnku
pomidorki koktajlowe (garść)
oregano, sól i pieprz
3 łyżki roztopionego masła
kilka listków bazylii
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i żyłek. Kroimy na mniejsze kawałki, każdą pierś na trzy części. Wypukłą stronę nacinamy lekko nożem, układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciem do dołu. Solimy, pieprzymy (pamiętajmy, że szynka jest słona więc nie potrzeba zbyt wiele soli), posypujemy szczyptą oregano.
Czosnek przeciskamy przez praskę i smarujemy nim kurczaka. Następnie polewamy go rozpuszczonym masłem, na wierzch układamy po plasterku szynki prosciutto na każdy kawałek mięsa. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Pomidorki przekrawamy na pół i układamy dookoła mięsa.
Pieczemy w 200 stopniach przez 22 minuty. Podajemy najlepiej od razu po upieczeniu. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/03/pieczonykurczaknawielkanoc.html