Wykonanie
Pin It

Zapraszam na dzisiejszy wpis z pyszną
rybą w roli głównej.

Delikatesy
Rybne Gadus to
sieć sklepów z produktami świeżymi, mrożonymi i garmażem. Misją firmy jest odkrywanie nowych smaków ryb i
owoców morza. Firma jest jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów. W swojej ofercie posiada
ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość
przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna.




Karmazyn to niezwykła drapieżna
ryba. Występuję w morzach północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe
mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec, ugotować na parze lub uwędzić.

Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:1000 kg filetów
karmazyna2
cebule2
pory1 duża
marchewka1/2 szklanki
białego wina400 g gęstej
śmietany 18%sól morskaświeżo zmielony
pieprzmasło i
olej do smażeniaposiekana
natka pietruszki

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka,
pora myjemy odcinamy zielony koniec, a białą cześć kroimy w krążki.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Na osobnej patelni rozgrzewamy
olej, szklimy na nim
cebulę, a następnie dorzucamy
pory. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy
marchewkę, wlewamy
wino, chwilę je odparowujemy i dodajemy
śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykrywką przez 15 minut. W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty, podlewamy go niewielką ilością
wody.Filety myjemy pod zimną
wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i
pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy
masło i smażymy
rybę z każdej strony przez około minutę.Usmażoną
rybę przekładamy do sosu, dusimy wszystko razem przez 5 minut i podajemy posypane
natką pietruszki.