ßßß Cookit - przepis na Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym

Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zapraszam na dzisiejszy wpis z pyszną rybą w roli głównej.
Delikatesy Rybne Gadus to sieć sklepów z produktami świeżymi, mrożonymi i garmażem. Misją firmy jest odkrywanie nowych smaków ryb i owoców morza. Firma jest jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów. W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna.
Karmazyn to niezwykła drapieżna ryba. Występuję w morzach północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec, ugotować na parze lub uwędzić.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
1000 kg filetów karmazyna
2 cebule
2 pory
1 duża marchewka
1/2 szklanki białego wina
400 g gęstej śmietany 18%
sól morska
świeżo zmielony pieprz
masło i olej do smażenia
posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora myjemy odcinamy zielony koniec, a białą cześć kroimy w krążki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, a następnie dorzucamy pory. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy marchewkę, wlewamy wino, chwilę je odparowujemy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykrywką przez 15 minut. W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty, podlewamy go niewielką ilością wody.
Filety myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z każdej strony przez około minutę.
Usmażoną rybę przekładamy do sosu, dusimy wszystko razem przez 5 minut i podajemy posypane natką pietruszki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/10/karmazyn-w-warzywach-z-sosem-winno.html