Wykonanie
Pin It

Mój mąż zapytał mnie w sobotę, jak długo jeszcze potrwa sezon na
dynię... ? No tak, pomyślałam, rodzinka ma już dosyć, bo ostatnio gdzie nie spojrzysz na talerz... to
dynia :)Tak więc dziś nie może być inaczej: oto przepis na ciasto z
dynią, tym razem będzie to sernik. Przepis wypatrzyłam na Mirabelkowym blogu i podeszłam do niego trochę sceptycznie... Sernik i
dynia ? Jakoś mi to nie pasowało... Ale
powiem, że warto było. Smak sernika mnie pozytywnie zaskoczył, a przepis jest bardzo prosty i szybki. I nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała :)Kto jeszcze nie próbował sernika
dyniowego, tego serdecznie zachęcam !Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmSkładniki:Spód130 g
ciastek owsianych60 g rozpuszczonego
masła2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
cynamonuMasa serowa400 g mielonego
twarogu3
jajkaszczypta
soli100 g
brązowego cukru250 g pieczonej dyni2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego1 czubata łyżeczka
przyprawy do ciasta
dyniowego3 łyżki
mąki pszennejWierzch200 ml
śmietany 18%30 g
cukru
Wykonanie:Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciastka miksujemy razem z
masłem i
przyprawami, przekładamy do tortownicy. Dociskamy je mocno do dna tortownicy i chowamy formę do lodówki.Pieczoną
dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę
herbatnikową.Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z
wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie
śmietanę mieszamy z
cukrem, wylewamy na wierzch sernika i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekamy przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie.Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy
ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. Zostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.Sernik podajemy całkowicie wystudzony.