ßßß Cookit - przepis na Jesienny sernik dyniowy

Jesienny sernik dyniowy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Mój mąż zapytał mnie w sobotę, jak długo jeszcze potrwa sezon na dynię... ? No tak, pomyślałam, rodzinka ma już dosyć, bo ostatnio gdzie nie spojrzysz na talerz... to dynia :)
Tak więc dziś nie może być inaczej: oto przepis na ciasto z dynią, tym razem będzie to sernik. Przepis wypatrzyłam na Mirabelkowym blogu i podeszłam do niego trochę sceptycznie... Sernik i dynia ? Jakoś mi to nie pasowało... Ale powiem, że warto było. Smak sernika mnie pozytywnie zaskoczył, a przepis jest bardzo prosty i szybki. I nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała :)
Kto jeszcze nie próbował sernika dyniowego, tego serdecznie zachęcam !
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki:
Spód
130 g ciastek owsianych
60 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa
400 g mielonego twarogu
3 jajka
szczypta soli
100 g brązowego cukru
250 g pieczonej dyni
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego
3 łyżki mąki pszennej
Wierzch
200 ml śmietany 18%
30 g cukru
Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciastka miksujemy razem z masłem i przyprawami, przekładamy do tortownicy. Dociskamy je mocno do dna tortownicy i chowamy formę do lodówki.
Pieczoną dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę herbatnikową.
Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie śmietanę mieszamy z cukrem, wylewamy na wierzch sernika i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekamy przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. Zostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Sernik podajemy całkowicie wystudzony.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/sernik-dyniowy.html