Wykonanie
Przepis na
ciastka twarogowe znalazłam w teczce z kuchennymi zapiskami mojej mamy i tak mnie zaintrygowały, że musiałam je upiec. W smaku nie da się w ogóle wyczuć
białego sera, mimo tego, że w cieście jest go sporo. Za to wpływa on znacząco na strukturę
ciastek, które lekko rozwarstwiają się w środku, co można zobaczyć na zdjęciu. Nie są też kruche, jak typowe maślane
ciastka. Z tego względu przypominają mi jakąś lżejszą wersję
ciasta francuskiego, którego przygotowanie jest przecież znacznie bardziej czasochłonne... :) Warto upiec, choćby ze względu na ich "inność".Składniki:300 g
mąki pszennej200 g
masła250 g
twarogu1/4 szklanki
cukru1
jajkook. 15 g
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
cynamonuTwaróg przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować. Utrzeć za pomocą miksera z
jajkiem, na koniec dodać
cukier.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać posiekane
masło,
cukier waniliowy i masę
serowo-jajeczną. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać
ciasteczka. Przed pieczeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować
ciastka białkiem i posypać
cukrem oraz
cynamonem. Piec w 200 ºC do zarumienienia, przez ok. 10-12 minut.Smacznego!