ßßß
Tyle dobroci w jednej babeczce :D Delikatne i puszyste ciasto babeczki wykonane w połowie z mąki gryczanej. Mąka gryczana fantastycznie podkreśla korzenny smak ciasta, pierników, ciasteczek i innych słodkości. A krem rewelacja jak dla mnie jest to hit tego sezonu świątecznego. Wykorzystam go jeszcze na pewno w świątecznych wypiekach. Połączenie kremowego serka mascarpone z kremem speculoos jest z jednej strony banale a z drugiej po spróbowaniu kubki smakowe warują :DSkładniki suche:100 g mąki gryczanej100 g mąki pszennej120 g cukru trzcinowego1,5 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki cynamonuSkładniki mokre:2 jajka100 ml oleju200 ml mlekaKrem:250 g serka mascarpone3 łyżki kremu speculoos przepis TU1 płaska łyżka cukru pudru2 ciasteczka speculoos do dekoracjiZ podanych składników wyszło 12 babeczekW jednej misce wymieszaj suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych składników przelej mokre i wymieszaj. Przelej do foremek tak do 3/4 wysokości i upiecz do suchego patyczka około 20-23 minuty w 180*C. Przestudź.W misce zmiksuj serek, krem i cukier. Najlepiej przy pomocy płaskiego noża nakładaj krem na babeczki. Na koniec posyp pokruszonymi ciasteczkami.