Wykonanie

Tyle dobroci w jednej babeczce :D Delikatne i puszyste ciasto babeczki wykonane w połowie z
mąki gryczanej.
Mąka gryczana fantastycznie podkreśla korzenny smak ciasta, pierników,
ciasteczek i innych słodkości. A krem rewelacja jak dla mnie jest to hit tego sezonu świątecznego. Wykorzystam go jeszcze na pewno w świątecznych wypiekach. Połączenie kremowego
serka mascarpone z kremem speculoos jest z jednej strony
banale a z drugiej po spróbowaniu
kubki smakowe warują :DSkładniki suche:100 g
mąki gryczanej100 g
mąki pszennej120 g
cukru trzcinowego1,5 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki
cynamonuSkładniki mokre:2
jajka100 ml
oleju200 ml
mlekaKrem:250 g
serka mascarpone3 łyżki kremu speculoos przepis TU1 płaska łyżka
cukru pudru2
ciasteczka speculoos do dekoracjiZ podanych składników wyszło 12 babeczekW jednej misce wymieszaj suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych składników przelej mokre i wymieszaj. Przelej do foremek tak do 3/4 wysokości i upiecz do suchego patyczka około 20-23 minuty w 180*C. Przestudź.W misce zmiksuj
serek, krem i
cukier. Najlepiej przy pomocy płaskiego noża nakładaj krem na babeczki. Na koniec posyp pokruszonymi
ciasteczkami.