ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane krążki w orzechowej panierce

Ziemniaczane krążki w orzechowej panierce

nazwa

Wykonanie

Ziemniaczane krążki są świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Fantastycznie będą pasować do różnych rodzajów mięs np.kaczki, wołowiny, wieprzowiny jak i na słodko podane z pieczonymi owocami (śliwki, brzoskwinie, jabłka, żurawina). Ziemniaczane krążki są mięciutkie i delikatne w środku a na zewnątrz maja chrupiącą skórkę.
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków np bryza, mila, ibis
2 żółtka
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Panierka:
100 g orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
1 jajko + 1 żółtko+ 1 łyżka wody
olej do smażenia albo masło klarowane
Z podanych składników wyszło mi 10 krążków o średnicy 8 cm.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach (w osolonej wodzie). Jeszcze ciepłe obierz, dodaj masło, żółtka i zgnieć na gładkie puree. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Na stolnicę wysyp 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, wyłóż ziemniaki i zagnieć (jeśli ziemniaki będą bardzo mocno się kleić dosyp jeszcze 1 łyżkę mąki). Ciasto spłaszcz ręką i wycinaj szklanką/foremką ziemniaczane krążki.
Orzechy włoskie drobno pokrój, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Jajko, żółtko i wodę wymieszaj. Każdy krążek zanurz w jajku potem w orzechach. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.
* Do masy ziemniaczanej można jeszcze dodać 50 g ostrego sera żółtego
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/10/ziemniaczane-krazki-w-panierce.html