Wykonanie
Ziemniaczane krążki są świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Fantastycznie będą pasować do różnych rodzajów
mięs np.
kaczki,
wołowiny,
wieprzowiny jak i na słodko podane z pieczonymi
owocami (
śliwki,
brzoskwinie,
jabłka,
żurawina). Ziemniaczane krążki są mięciutkie i delikatne w środku a na zewnątrz maja chrupiącą skórkę.Składniki:1 kg mączystych
ziemniaków np bryza, mila, ibis2
żółtka2 łyżki
masłasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa1 łyżka
skrobi ziemniaczanejPanierka:100 g
orzechów włoskich3 łyżki
bułki tartej1
jajko + 1 żółtko+ 1 łyżka
wodyolej do smażenia albo
masło klarowaneZ podanych składników wyszło mi 10 krążków o średnicy 8 cm.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach (w osolonej wodzie). Jeszcze ciepłe obierz, dodaj
masło,
żółtka i zgnieć na gładkie puree. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i gałką. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Na stolnicę wysyp 1 łyżkę
skrobi ziemniaczanej, wyłóż
ziemniaki i zagnieć (jeśli
ziemniaki będą bardzo mocno się kleić dosyp jeszcze 1 łyżkę
mąki). Ciasto spłaszcz ręką i wycinaj szklanką/foremką ziemniaczane krążki.
Orzechy włoskie drobno pokrój, dodaj
bułkę tartą i wymieszaj.
Jajko,
żółtko i
wodę wymieszaj. Każdy krążek zanurz w
jajku potem w orzechach. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.* Do masy ziemniaczanej można jeszcze dodać 50 g
ostrego sera żółtego