ßßß
Ziemniaczane krążki są świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Fantastycznie będą pasować do różnych rodzajów mięs np.kaczki, wołowiny, wieprzowiny jak i na słodko podane z pieczonymi owocami (śliwki, brzoskwinie, jabłka, żurawina). Ziemniaczane krążki są mięciutkie i delikatne w środku a na zewnątrz maja chrupiącą skórkę.Składniki:1 kg mączystych ziemniaków np bryza, mila, ibis2 żółtka2 łyżki masłasól, pieprz, gałka muszkatołowa1 łyżka skrobi ziemniaczanejPanierka:100 g orzechów włoskich3 łyżki bułki tartej1 jajko + 1 żółtko+ 1 łyżka wodyolej do smażenia albo masło klarowaneZ podanych składników wyszło mi 10 krążków o średnicy 8 cm.Ziemniaki ugotuj w mundurkach (w osolonej wodzie). Jeszcze ciepłe obierz, dodaj masło, żółtka i zgnieć na gładkie puree. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Na stolnicę wysyp 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, wyłóż ziemniaki i zagnieć (jeśli ziemniaki będą bardzo mocno się kleić dosyp jeszcze 1 łyżkę mąki). Ciasto spłaszcz ręką i wycinaj szklanką/foremką ziemniaczane krążki.Orzechy włoskie drobno pokrój, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Jajko, żółtko i wodę wymieszaj. Każdy krążek zanurz w jajku potem w orzechach. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.* Do masy ziemniaczanej można jeszcze dodać 50 g ostrego sera żółtego