Wykonanie
Wieczory coraz dłuższe,
herbata smakuje coraz lepiej,do szczęścia brakuje słodkości.Babeczki
bakaliowe mają tę zaletę, że można jeprzechowywać w folii nawet dwa tygodnie.Składniki:-2,5 szklanki
mąki pszennej-15 dkg
cukru pudru-3/4 kostki
margaryny ( ok. 18 dkg)-3
jajka-6 łyżek
mleka-1,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia-
aromat rumowy-
bakalieBakalie (
morele,
śliwki,
rodzynki,
żurawinę,
orzechy włoskie )kroimy na drobno i delikatnie posypujemy
mąką.
Miksujemy
jajka z
cukrem pudrem, dodajemy aromat,
margarynę i miksujemy.Następnie szklankę
mąki,
mlekoi miksujemy.Dodajemy pozostałą
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i miksujemy.
Do masy wsypujemy
bakalie i mieszamy łyżką.
Masą napełniamy gniazda blaszki ( u nas o średnicy 8 cm ),wcześniej natłuszczone i posypane
bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 35 minut.Jeśli gniazda mają mniejszą średnicę,musimy skrócić czas pieczenia.
Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.
Smacznego!