Wykonanie
Lubicie bajaderki? Ja nawet bardzo. Pamiętam je z młodości w formie dużych kul kupowanych z rodzicami w
cukierni. Nigdy wcześniej nie pomyślałam, by samej je zrobić. Dlatego też zainteresował mnie ten przepis.Składniki-50 dag
mąki-20 dag
cukru pudru-2
jaja-25 dag
masła lub
margaryny-łyżka
kakao-łyżka
proszku do pieczenia-szklanka
mleka-6-7 łyżeczek gęstej
konfitury lub
powideł śliwkowych-3-5 łyżek posiekanych
bakalii (
orzechy włoskie,
rodzynki)-
olejek rumowy-2
galaretki o jednym smaku, np. pomarańczowa lub morelowaPrzygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać zimne
masło lub
margarynę, posiekać wszystko nożem, po czym wsypać
cukier, wbić
jajka, wymieszać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 2 równe części i upiec (w osobnych blaszkach) w temperaturze ok. 180st na jasnozłoty kolor. Jeden, jeszcze ciepły placek starannie rozkruszyć w misie, dodać
kakao,
bakalie,
olejek rumowy i przegotowane letnie
mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować
konfiturą lub powidłami, przykryć utartą masą i schłodzić =. Na wierzch wylać zastygającą
galaretkę przygotowaną w 3/4
wody podanej na opakowaniu. Wstawić bajaderkę do lodówki. Gdy
galaretka zastygnie, pokroić całość na kwadratowe
ciastka.Źródło: Poradnik domowy, maj '08
![](/Data/Images/zielonakuchnia.blogspot.com\2011_slash_11_slash_lubicie-bajaderki-ja-nawet-bardzo/l/-118539372.jpg)
Smacznego ;-)