ßßß Cookit - przepis na Bajaderka

Bajaderka

nazwa

Wykonanie

Lubicie bajaderki? Ja nawet bardzo. Pamiętam je z młodości w formie dużych kul kupowanych z rodzicami w cukierni. Nigdy wcześniej nie pomyślałam, by samej je zrobić. Dlatego też zainteresował mnie ten przepis.
Składniki
-50 dag mąki
-20 dag cukru pudru
-2 jaja
-25 dag masła lub margaryny
-łyżka kakao
-łyżka proszku do pieczenia
-szklanka mleka
-6-7 łyżeczek gęstej konfitury lub powideł śliwkowych
-3-5 łyżek posiekanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki)
-olejek rumowy
-2 galaretki o jednym smaku, np. pomarańczowa lub morelowa
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło lub margarynę, posiekać wszystko nożem, po czym wsypać cukier, wbić jajka, wymieszać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 2 równe części i upiec (w osobnych blaszkach) w temperaturze ok. 180st na jasnozłoty kolor. Jeden, jeszcze ciepły placek starannie rozkruszyć w misie, dodać kakao, bakalie, olejek rumowy i przegotowane letnie mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować konfiturą lub powidłami, przykryć utartą masą i schłodzić =. Na wierzch wylać zastygającą galaretkę przygotowaną w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Wstawić bajaderkę do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, pokroić całość na kwadratowe ciastka.
Źródło: Poradnik domowy, maj '08
Smacznego ;-)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2011/11/lubicie-bajaderki-ja-nawet-bardzo.html