ßßß
Wilgotne, treściwe muffinki, pełne kawałków gruszek i białej czekolady. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu – już po ok. pół godzinie będzie się cieszyć słodkim, domowym muffinkiem :) Idealny poczęstunek dla niespodziewanych gości.12 muffinek ze standardowej formy na muffinkiSkładniki240 g mąki pszennej1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia170 g drobnego cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1/4 łyżeczki cynamonu2 jajka130 ml kwaśnej śmietany 18%110 ml oleju1 łyżka miodu150 g gruszki (waga po obraniu i wydrążeniu gniazda, tj. 1 gruszka)100 g czekolady białejdo posypania przed pieczeniemok. 6 łyżeczek brązowego cukruWykonanieosobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokregruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę ok. 1 cm. Czekoladę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm.połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu dodać gruszkę i czekoladępapilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nakładać do papilotek – nie do pełna, ale prawie. Z wierzchu posypać brązowym cukrem – ok. pół łyżeczki na muffinkępiec w 200ºC przez 20-25 min. lub do suchego patyczkapo upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki w papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia
Opublikowano: 20 października 2015Przepis własny, inspirowany przepisem na muffiny gruszkowo-imbirowe z bloga Moje wypieki.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Makówki
Kurczak w miodzie i tymianku
Fioletowy krem z marchewek
Torta GianduiaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus