Wykonanie
Uwielbiane przez nas ciasto
marchewkowe, by znaleźć się na świątecznym
stole potrzebowało bardziej odświętnej formy.Zmodyfikowałam lekko sprawdzone przepisy na ciasta
marchewkowe (klik i klik) i przelałam do formy na babkę.Otrzymałam babę wilgotną, bardzo sprężystą i w wesołym,
pomarańczowym kolorze.Idealnie na święta :).Oczywiście
będę ją robić jeszcze raz, bo ta wczorajsza zniknęła do ostatniego okruszka :).Składniki :5
jajek1,5 szklanki
brązowego cukruszklanka
oleju2,5 szklanki
mąki2,5 szklanki startej
marchewki (na grubych oczkach, ok. 3-4 duże
marchewki)świeżo wyciśnięty sok z jednej
pomarańczy1 łyżka ekstraktu z
pomarańczy1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonuDodatkowo:2 łyżki
śmietanki 18%1 łyżka drobnego
cukru50 g posiekanej
białej czekoladyWykonanie:
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy
olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy
mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Wlewamy
sok pomarańczowy i ekstrakt z
pomarańczy. Łączymy. Dodajemy proszek i
sodę oraz dosypujemy
cynamon, dokładnie mieszamy.
Dodajemy startą
marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Przelewamy do formy na babkę. Jeżeli używamy metalowej formy, przed wlaniem ciasta dokładnie smarujemy ją
masłem i wysypujemy
kaszą manną, jeśli dysponujemy formą silikonową, tę czynność pomijamy.Pieczemy w temperaturze 180 st. 60 min. Sprawdzamy patyczkiem (mogą być na nim drobne okruszki upieczonego ciasta).
Gotową babkę wyciągamy z piekarnika, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do przestudzenia.Tymczasem w małym rondelku podgrzewamy dwie łyżki
śmietanki 18% z łyżką
cukru, dodajemy posiekaną
białą czekoladę i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.
Ciasto po przestudzeniu (min 30 min) delikatnie wyciągamy z formy i oblewamy przygotowaną polewą z
białej czekolady.Pomysł bierze udział w konkursie u Veggie :) Zapraszam do udziału, stwórzmy bazę wielkanocnych przepisów :).Smacznego! :)Chocoholiczka