ßßß
Składniki: ( z podanej porcji otrzymamy 16-20 bułeczek)ciasto2 i 1/2 szklanki mąki pszennej30 g świeżych drożdży3 łyżki oleju1 szklanka letniej wody3/4 płaskiej łyżki soli1/2 łyżeczki cukrupestoduży pęczek bazylii8 g orzeszków pinii (często zastępuje je ziarnami słonecznika)20 g startego parmezanu1-2 ząbki czosnkusól, świeżo mielony pieprz3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowegomożna użyć gotowego pestoponadto1 roztrzepane jajko z odrobiną mlekastarty parmezan do posypania
Sposób wykonania:Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, olej i rozpuszczone drożdże. Dobrze wyrobić gładkie, jednolite ciasto.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość.Składniki na pesto zmiksować blenderem.Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i dosyć cienko je rozwałkować (patrz zdj.) Na połowie ciasta rozsmarować pesto, przykryć je drugą połową ciasta i lekko docisnąć. Ciasto pokroić w pasy. Każdy pasek zwinąć wokół własnej osi 2-3 razy, a następnie formować z niego bułeczkę. Koniec paska umieścić pod spodem bułki. W taki sam sposób postępować z pozostałym paskami ciasta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej przygotowane bułeczki, zachowując odstępy (ciasto jeszcze urośnie). Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok. 20 minut.Każdą bułeczę posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać startym parmezanem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C ok. 15 minut, do ładnego zezłocenia.Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte przechowywać w lodówce, a upiec przed samym podaniem. Bardzo dobrze smakują też ponownie odgrzane w piekarniku.Smacznego :)