Wykonanie
Stali bywalcy bloga pewnie świetnie znają zakręcone bułeczki z nutellą- przepis na nie cieszył się dużą populrnością.Dziś proponuję ich wytrawną wersję, z dodatkiem zielonego pesto.Bazą bułeczek jest proste,
drożdżowe ciasto na pizzę, dlatego przygotowanie ich nie powinno stanowić żadnego problemu,a jeśli użyjecie gotowego pesto, staje się wręcz
banalne.Naturalnie polecam zrobić pesto samodzielnie,będzie ono na pewno bardziej wyraziste w smaku, na czym także zyskają same bułeczki.Świeżo upieczone, gorące bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękkie,obłędnie pachnące
bazylią wnętrze.Świetnie smakują same,ale będą też fajnym dodatkiem do każdej zupy-krem, czy czerwonego barszczu.Gorąco polecam!

Składniki: ( z podanej porcji otrzymamy 16-20 bułeczek)ciasto2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży3 łyżki
oleju1 szklanka letniej
wody3/4 płaskiej łyżki
soli1/2 łyżeczki
cukrupestoduży pęczek
bazylii8 g
orzeszków pinii (często zastępuje je
ziarnami słonecznika)20 g startego
parmezanu1-2 ząbki
czosnkusól, świeżo mielony
pieprz3 łyżki
oliwy lub
oleju rzepakowegomożna użyć gotowego pestoponadto1 roztrzepane
jajko z odrobiną
mlekastarty
parmezan do posypania


Sposób wykonania:
Drożdże z
cukrem rozpuścić w letniej wodzie.
Mąkę przesiać do miski. Dodać
sól,
olej i rozpuszczone
drożdże. Dobrze wyrobić gładkie, jednolite ciasto.Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość.Składniki na pesto zmiksować blenderem.Stolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć ciasto i dosyć cienko je rozwałkować (patrz zdj.) Na połowie ciasta rozsmarować pesto, przykryć je drugą połową ciasta i lekko docisnąć. Ciasto pokroić w pasy. Każdy pasek zwinąć wokół własnej osi 2-3
razy, a następnie formować z niego bułeczkę. Koniec paska umieścić pod
spodem bułki. W taki sam sposób postępować z pozostałym paskami ciasta.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej przygotowane bułeczki, zachowując odstępy (ciasto jeszcze urośnie). Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok. 20 minut.Każdą bułeczę posmarować roztrzepanym
jajkiem z odrobiną
mleka i posypać startym
parmezanem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C ok. 15 minut, do ładnego zezłocenia.Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte przechowywać w lodówce, a upiec przed samym podaniem. Bardzo dobrze smakują też ponownie odgrzane w piekarniku.Smacznego :)