Wykonanie
Tym razem ciacho Jamajka, pyszne i godne polecenia. Przepis zaczerpnięty tutaj . A ja zachęcam do zrobienia.



Biszkopt:6 jajszczypta
soli do
białek3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej3/4 szklanki
cukru2 płaskie łyżki ciemnego
kakao1
budyń czekoladowy bez
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka oddzielamy od
żółtek, te pierwsze ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno, dodajemy
cukier, miksujemy na najwyższych obrotach.
Potem dodajemy
żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy oraz
kakao, na średnich obrotach miksujemy tylko do połączenia składników. Prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy, a
potem przecinamy na dwa blaty.Poncz na spód:3 łyżki
soku z cytryny7 - 8 łyżek zimnej przegotowanej
wodycukier do smaku4 kopiaste łyżki kwaśnego ciemnego
dżemuWykonanie:
Wodę mieszamy z
sokiem cytrynowym, słodzimy wg uznania, ale starajmy się jednak by poncz był kwaskowaty.Dodatkowo:7 - 8 średnich
bananówsok z 1 średniej
cytryny3 paczuszki
galaretki cytrynowej (u mnie 2 zielone)Wykonanie:Papier, na którym wcześniej piekliśmy
biszkopt ponownie wkładamy do foremki, układamy na nim spodni blat
biszkoptu, ponczujemy wcześniej przygotowaną mieszanką.
Potem smarujemy cienką warstwą
dżemu, odkładamy na bok.
Galaretki wsypujemy do większego garnuszka, zalewamy 4 szklankami (1 litrem) gorącej
wody, mieszamy dokładnie, odstawiamy do momentu kiedy zaczną mocno tężeć.Z wymienionej w składnikach jednej
cytryny wyciskamy sok.Dopiero kiedy widzimy, że
galaretka zaczyna
mieć konsystencję gęstego
kisielu bierzemy się za
banany.Obieramy je, przecinamy wzdłuż na pół, układamy na cieście, dokładnie smarujemy
sokiem z cytryny (by nie ściemniały).Kiedy
galaretka będzie już mocno gęsta, wykładamy ją delikatnie na
owoce, następnie wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia
galaretki.Masa śmietankowa straciatella:0,4 litra
śmietanki kremówki 30%2 płaskie łyżki
cukru pudru50 gramów posypki cukrowej o smaku
czekoladowym lub grubo startej
czekolady gorzkiej1 łyżka
żelatyny (z górką) + 1/3 szklanki gorącej
wodyWykonanie:
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej (jednak ma być wciąż płynna).Mocno schłodzoną
śmietankę ubijamy na pół sztywno, wsypujemy
cukier, krótko miksujemy, dosłownie 10 sekund. Do ostudzonej
żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy śmietanowej, mieszamy, po czym jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu i natychmiast miksujemy na najwyższych obrotach.
Potem wsypujemy posypkę lub starkowaną
czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką.Krem straciatella rozprowadzamy na cytrynowej zastygniętej
galaretce.Następnie na krem delikatnie układamy wierzchni blat
biszkoptu i z dużym wyczuciem dociskamy go do kremu (ma przylgnąć, ale nie zgnieść).Teraz szybciutko przygotowujemy drugą porcję ponczu (tak samo jak pierwszy) i nawilżamy wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na około godzinkę.Poncz na blat wierzchni:3 łyżki
soku z cytryny7 - 8 łyżek zimnej przegotowanej
wodycukier do smakuMasa
mascarpone:250 gramów
mascarpone150 gramów
śmietanki kremówki 30%1 kopiasta łyżka
cukru pudruWykonanie:Po tym czasie do miski przekładamy zimny
serek mascarpone, wlewamy zimną kremówkę, miksujemy na najwyższych obrotach do zgęstnienia kremu (nastąpi to szybciutko!),
potem wsypujemy
cukier puder i miksujemy bardzo króciutko, może z 5 sekund. Krem rozprowadzamy delikatnie na cieście. Ciasto schładzamy przez kilka - kilkanaście godzin w lodówce.Przed podaniem posypujemy
czekoladą.Dodatkowo:starta
czekolada lub
płatki gorzkiej czekoladySmacznego!