Wykonanie
Muffiny to wypiek w formie i smaku doskonały. Są łatwe w wykonaniu, praktyczne, niewymagające jeśli chodzi o składniki, i dające ogromne
pole do popisu. Sama nie wiem, które wolę, słodkie czy słone. Właściwie, czy trzeba wybierać? Słodkie to
śniadaniowe albo do
kawy, słone na drugie śniadanie i lunch. Dzisiejsze, z
mąki kukurydzianej z warzywami i
boczkiem, są tak bogate, że z powodzeniem mogą być daniem na lekki obiad, a jeżeli do nich dodamy
sałatę, to będą pełnowartościowym, kompletnym odżywczo daniem.



Składniki: na 12 muffinek1 kubek
mąki pszennej1 kubek
mąki kukurydzianej ( w
sumie 320g
mąki )1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 duży ząbek
czosnku, starty1 łyżeczka
chilli w proszku1 kubek
jogurtu greckiego albo naturalnego1/3 kubka
oleju słonecznikoweg1
jajko1
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę100g
boczku, pokrojonego w kosteczkę1 mały
brokuł, różyczkigarść pestek dyni, lekko uprażonych na suchej patelnikilka
suszonych moreli, pokrojonych w cieniutkie paseczki

Jak zrobiłam:1. Na patelni podgrzałam odrobinę
oleju, usmażyłam
boczek, a
potem na wytopionym tłuszczu
cebulę. Ostudziłam. W garnku zagotowałam trochę
wody, ułożyłam na nim metalowe sito, na nim różyczki
brokuła i na parze gotowałam je przez kilka minut, żeby trochę zmiękły. Wyłożyłam na ręcznik papierowy, osuszyłam i przestudziłam.2. Wymieszałam w dużej misce suche składniki ciasta, czyli obie
mąki,
sól,
chilli i
proszek do pieczenia. Osobno wymieszałam trzepaczką mokre składniki:
jogurt,
olej,
jajko i starty
czosnek.3. Mokre składniki wlałam do suchych i wymieszaj, dodałam
boczek z
cebulą, rozdrobnione kawałki
brokuła , podprażone
pestki dyni i kawałki
suszonej moreli. Lekko wymieszałam.4. Otwory w blaszce do pieczenia muf
finów wyłożyłam papilotkami, nałożyłam do nich ciasto do ¾ wysokości. Piekłam w 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka.Ostudziłam na kratce.