Wykonanie
Dzisiaj w ramach piątkowej słodkiej
serii chciałam Wam pokazać przepis na ulubione ciasto
czekoladowe mojej rodziny. Mój mąż jest jego wielkim fanem, dla syna przygotowuję je w wersji bez wisienek w
spirytusie. Wystarczy dodać wisienki do połowy ciasta umieszczonego w formie a drugą połowę zostawić bez dodatków.Przepis na to ciasto pochodzi od mojej mamy. Pamiętam jak je przygotowywała kiedy byłam mała. i jak wyjadałam ciasto paluchami z miski. Dziś mama nadal je piecze na rodzinne spotkania a i ja lubię przygotować je dla sowich dzieciaków i
męża.To jeden z niewielu przepisów które wpisały się na stałe w nasze słodkie menu.Mama dodaje do niego
aromat rumowy lub
arakowy, ja wolę
wanilię. Wzbogaciłam go także w
wiśnie w
alkoholu, których zawsze mam w nadmiarze od corocznej
nalewki.Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotnye z miłym zaskakującym akcentem
wiśniowym. Polecam do pysznej, leniwej
kawki.Miłego weekendu :)

Składniki:125g
masła150ml
oleju2 szklanki
cukru1/2 szklanki
wody4 łyżki
kakaocukier waniliowy (małe opakowanie) lub miąższ z
laski wanilii4
jajka2 szklanki
mąki15g
proszku do pieczeniaok. 400g
wiśni z
nalewkido posypania:
wiórki kokosowe,
orzechy lub posypkaSposób przygotowania:W garnku umieszczamy
masło,
olej,
cukier,
cukier waniliowy (lub nasionka z
laski wanilii) i
kakao rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki (lub odrobinę więcej jeśli lubicie dużo polewy ;) )odlewamy. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej.Do masy
kakaowej dodajemy szklankę przesianej
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia, następnie pojedynczo
żółtka, szklankę
mąki oraz sztywno ubite z szczypta
soli białka jajka. Na końcu dodajemy dobrze odsączone
wiśnie z
nalewki. Wylewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C. Ciasto polewamy odłożona wcześniej polewą i posypujemy wg uznania
orzechami, posypką lub wiórkami kokosowymi.Spróbujcie go nie zjeść na gorąco! Mnie się nie udaje ;)