Wykonanie
Baaardzo puszysty, wilgotny, doskonały. Ukochane ciasto mojego
męża i dzieci.Najlepszy murzynek przepisu mojej mamy po moich niewielkich modyfikacjach.

Składniki:200g
masła½ szklanki
oleju2 szklanki
cukru1/2 szklanki
wody6 łyżek
kakaomiąższ z jednej
laski wanilii lub
aromat waniliowy4
jajka2 szklanki
mąki20g
proszku do pieczeniaWykonanie:W garnku umieszczamy
masło,
olej. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy
cukier,
cukier waniliowy i
kakao dobrze rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki odlewamy na polewę. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej.
Białka ubijamy ze szczypta
soli na sztywno. Następnie dodajemy
żółtka, masę
kakaową oraz przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i miksujemy aż masa będzie jednolita. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub kwadratowej 22x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C.Wierzch ciasta smarujemy odłożoną wcześniej polewą. Kroimy po wystygnięciu.