Wykonanie
Bardzo lubię ciasto Zebra, jest wilgotne, pulchne i zachowuje świeżość przez kilka dni. Dodatkowo zawsze się udaje. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub w podróż bez obawy, że się zepsuje.

Składniki:5
jajek2,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukru3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
olejucukier lub
aromat waniliowydodatkowo:2 łyżki
kakao2 łyżki
mąkiJajka utrzeć na puszysto z
cukrami, dosypywać stopniowo przesianą
mąkę z proszkiem, cały czas miksować.Wlewać cienkim strumieniem
olej i na małych obrotach wymieszać. Podzielić masę na dwie równe części. Ja zawsze "na oko". Do jednej części wsypać 2 łyżki
mąki, a do drugiej 2 łyżki
kakao. Obie masy wymieszać dokładnie. Do wysmarowanej formy-keksówki wlewać na przemian ciemne i jasne ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 55 min.