Wykonanie
Ciasto Zebra to popularna, szybka i bardzo łatwa babka, które zawsze się udaje. Jest ona bardzo pyszna i świetnie nadaje się jako słodki dodatek do
kawy lub
herbaty. Składniki potrzebne na wykonanie zebry są podstawowymi produktami, które znajdują się w każdym domu, dzięki
czemu w każdej chwili jak tylko najdzie nas ochota możemy je przygotować bez wcześniejszych przygotowań.Składniki:5
jajek1,5 szklanki
cukru3 szklanki
mąki1 szklanka
oleju1 szklanka oranżady2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao3 łyżki
mąkiPrzygotowanie:
Jajka zmiksować z
cukrem.Dodać
olej,
mąkę, oranżadę,
proszek do pieczenia, całość zmiksować.Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać
kakao, do drugiej trzy łyżki
mąki, wymieszać dokładnie obie porcje ciasta.Foremkę na ciasto lub tortownicę wysmarować
masłem.Na środek formy wylewać na przemian po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego, aż do wykorzystania całości obu mas. Czynność tą wykonać dość szybko.Ostrożnie przełożyć formę do piekarnika do temperatury 180 o C i piec przez około 40 – 45 minut.Jak ciasto ostygnie wyciągnąć go z formy i oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!