Wykonanie

Po kilku dość intensywnych dniach, z radością witamy dziś weekendowe lenistwo. Przed nami dwa dni dla nas trojga, poranki w piżamach i ogólne błogie lenistwo wypełnione tylko przyjemnościami. Należy nam się po tak pracowitym tygodniu :)Jeżeli miałabym wymienić jedną ulubioną cześć spędzanych wspólnie weekendów, byłyby to śniadania. Bo śniadania to ogólnie moje ulubione posiłki, a jedzone bez pośpiechu, z rodziną, nabierają wyjątkowego charakteru niezależnie od tego, czy na
stole ląduje prawdziwa
śniadaniowa uczta, czy pospolita owsianka :)Ponieważ rozprawiłam się nareszcie z ostatnią
dynią, która zdobiła jeszcze nasz parapet, dziś na nasz stół jechały
dyniowe scones, czyli ekspresowe bułeczki
rodem z Anglii. Z odrobiną
soli,
tymiankiem oraz chrupiącymi
pestkami słonecznika na wierzchu smakują i wyglądają znakomicie. A do tego nie musicie specjalnie wcześniej wstawać, żeby je przygotować rano i zjeść na śniadanie jeszcze ciepłe. Wystarczy zaledwie 30 minut i gotowe scones wylądują na Waszym
stole, zanim skończycie przygotowywać dodatki do nich.Możecie zajadać te scones zwyczajnie z odrobiną
masła, plasterkami aroamtycznej
szynki lub też ulubionym kanapkowym smarowidłem. Ja podałam je z
serkiem kremowym doprawionym
ostra papryką oraz
szczypiorkiem.Polecam :)*przepis stądSkładniki na około 10 scones:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 – 3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu2 łyżeczki drobno posiekanych liści
tymianku1 szklanka drobno tartego
parmezanu1/2 szklanki
maślanki350g puree z dyniDodatkowo:1
żółtko roztrzepane z 1 łyżką
maślankiokoło 3 łyżek
ziaren słonecznika do posypaniaWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
przyprawy umieść w dużej misce. Dodaj
starty ser i wymieszaj dokładnie.Do suchych składników dodaj
maślankę oraz puree z dyni i przemieszaj krótko nożem lub widelcem, tylko do momentu, gdy ciasto zacznie się łączyć.Wyłóż ciasto na oprószony
mąką blat i rozpłaszcz lekko dłońmi. Złóż na pół, znowu spłaszcz. Powtórz dwa – trzy
razy. Ciasto nie musi być jednolite, staraj się pracować z nim jak najkrócej, inaczej może wyjść gliniaste.Złożone kilka
razy ciasto rozpłaszcz na grubość około 4 – 5cm i wytnij z niego koła o średnicy około 5cm. Układaj je w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Gdy wszystkie będą już gotowe posmaruj je mieszanką
żółtka i
maślanki, a następnie posyp
ziarnami słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną nieco i zarumienią się. Wystudź na kratce.Podawaj z
serkiem kremowym, hummusem lub innymi dodatkami.Smacznego :)