Wykonanie
16 luty to Tłusty Czwartek, a więc pozostało jeszcze tylko pięć dni. Dlatego też ostatnio wykonałam oponki. Zrobiłam je wczoraj tak na próbę żeby ewentualnie coś poprawić jeśli coś by mi nie wyszło. Wyszło bardzo dobre i moim zdaniem nie muszę już nic w nich zmieniać. Dzisiaj więc zamieszczam dla Was przepis na nie. W najbliższym czasie podam Wam też przepis na
faworki, które także idealnie pasują na Tłusty Czwartek :)Składniki:0,5kg
mąki0,5kg
sera mielonego3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyŚmietanaWykonanie:Przesiej
mąkę i dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki. Wyrób ciasto. Następnie rozwałkuj je na lekko oprószonej
mąką stolnicy, aby ciasto się nie przyklejało. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1cm. Szklanką powykrawaj okrągłe kółka, a mniejszym kieliszkiem małe kółka w środku tych dużych. Oczywiście te małe kółeczka też smażymy. Oponki smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Następnie możemy wyłożyć je na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu ociekł.
Potem oponki posyp
cukrem pudrem. Gotowe, smacznego :)