Wykonanie
Jesienne wieczory bywają szare i zimne . U nas gdy tylko Junior zgodzi się zasnąć wypiwszy hektolitry mleczka , siadamy na sofie , przykrywamy się kocem , pijemy
wino i jemy ... no właśnie co jemy ?Otóż dokładnie to co teraz Wam przedstawię. Moja kuchnia jest niczym laboratorium - ciągłe eksperymenty ... na szczęście smaczne eksperymenty :)Składniki :650 g
mąki pszennej4
jaja250 ml
mleka 3,2%1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej150 g
startego sera Grana Padano ( ew może być
Parmezan )0,5 łyżeczki
tymianku0,5 łyżeczki suszonej
bazylii0,5 łyżeczki
estragonu1 łyżka stołowa
soli150 g
masła ( miękkiego)
pieprz czarny do smakublacha do pieczenia1
jajko i 3 łyżeczki
sera odkładamy na bok.Przygotowanie :
Mąkę ,
zioła,
ser,
sól,proszek ,
sodę ,
pieprz i
masło ugniatamy dokładnie palcami aby
masło połączyło się z resztą składników.Piekarnik nagrzewamy do 180 st . Do
jajek dodajemy
mleko, miksujemy lub ubijamy trzepaczką , dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Całość wyciągamy na posypany
mąką blat lub stolnicę. Zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto kroimy na 5 równych części i formujemy ok 25-30 cm wałeczki. Układamy je na blasze ( nie natłuszczamy jej ) i lekko poklepujemy żeby je " spłaszczyć " .Smarujemy odłożonym
jajkiem i posypujemy
serem. Pieczemy ok 35-40 min w 180 st. Gdy upłynie ten czas , wyciągamy
bagietki , odstawiamy do ostudzenia na 5-10 min . Temperaturę piekarnika redukujemy do 160 st. Ostudzone
bagietki kroimy w kawałeczki i układamy na blasze. Pieczemy jeszcze 35 min - po 15 min odwracając je
spodem do góry. Gdy upłynie wyznaczony czas. Sucharki pozostawiamy do ostudzenia na jakieś 15 min.Smacznego! :)














Smacznego:)