Wykonanie

Składniki na 3 osoby:3
filety z kurczaka, ok 150 g każdy2 łyżki
oliwy z oliwekMarynata:listki z 4 gałązek
szałwii1 ząbek
czosnkuskórka otarta z połówki
pomarańczysok z połówki
pomarańczyłyżeczka
morskiej soliDodatkowo:12
młodych ziemniakówpół pęczka
koprułyżka
masłamix ulubionych
sałatSos
bazyliowy:listki z pół pęczka
bazylii1 łyżeczka
morskiej soliłyżka
miodu2 ząbki
czosnku4 łyżki
jogurtu greckiego1 łyżka
octu z
jabłek2 łyżki
oliwyMarynata. W moździerzu utrzeć
szałwię z
czosnkiem i
solą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Osuszone filety zanurzyć w marynacie i odstawić na 2 godziny do lodówki.Sos. Wszystkie składniki zmiksować blenderem i odstawić sos do lodówki.
Sałatę uprawiamy na tarasie. Od kilkunastu dni zajadamy się świeżo zerwaną w różnych kombinacjach.
Ziemniaki wyszorować lub zeskrobać specjalną obieraczką, z łodygami
kopru. Zalać zimną
wodą i gotować około pół godziny. W tym czasie przygotować filety. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzać
oliwę i obsmażyć filety na złoty kolor. Z folii aluminiowej zrobić kieszonkę. Przełożyć
mięso, szczelnie zamknąć i piec 15 minut. Wyjąć i pozwolić odpocząć 3 minuty. Odcedzić
ziemniaki. Dodać
masło,
koper i potrząsając garnkiem wymieszać (ja przetrzymałam trochę dłużej, żeby się podpiekły).Na talerzach rozłożyć
sałatę, polać
bazyliowym sosem. Na sałacie ułożyć pokrojone w plastry filety, a obok
ziemniaki.