Wykonanie

Zupa krem z dyni z marchwią i
imbirem świetnie nas rozgrzeje jesienią, zwłaszcza w chłodne dni. Dodatkowo zawiera mało kalorii, jest lekko strawna, w sam raz na kolację lub jako danie dla dzieci. To świetna propozycja posiłku dla bezglutenowców (zupa nie jest zagęszczana
mąką).500 g dyni (obranej bez skóry i miąższu)pół średniego
selera2-3
marchewki1 kawałek
imbiru wielkości kciuka1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
cynamonusok z 1/2
cytrynypół łyżeczki
ostrej papryki1/2 pęczka
natki pietruszki1 łyżka
oliwysól,
pieprz do smakuPodane proporcje wystarczą do przygotowania zupy dla około 6-8 osób
Dynię kroimy na pół wybieramy miąższ z nasionami, następnie kroimy na mniejsze części i każdy kawałek obieramy ze skóry.
Selera,
marchew i
imbir również obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.Kawałki dyni,
marchewki,
imbiru i
selera zalewamy
wodą tak aby wszystkie warzywa były zanurzone w wodzie. Dodajemy trochę
soli, 1 łyżkę
oliwy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu.Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sok wyciśnięty z
cytryny,
cynamon,
paprykę ostrą oraz
curry.Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem.Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym
pieprzem i
solą.Serwujemy gorącą z odrobiną kwaśnej
śmietany oraz posiekaną
natką pietruszki.



