ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

nazwa

Wykonanie

Zupa krem z dyni z marchwią i imbirem świetnie nas rozgrzeje jesienią, zwłaszcza w chłodne dni. Dodatkowo zawiera mało kalorii, jest lekko strawna, w sam raz na kolację lub jako danie dla dzieci. To świetna propozycja posiłku dla bezglutenowców (zupa nie jest zagęszczana mąką).
500 g dyni (obranej bez skóry i miąższu)
pół średniego selera
2-3 marchewki
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka cynamonu
sok z 1/2 cytryny
pół łyżeczki ostrej papryki
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
Podane proporcje wystarczą do przygotowania zupy dla około 6-8 osób
Dynię kroimy na pół wybieramy miąższ z nasionami, następnie kroimy na mniejsze części i każdy kawałek obieramy ze skóry.
Selera, marchew i imbir również obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Kawałki dyni, marchewki, imbiru i selera zalewamy wodą tak aby wszystkie warzywa były zanurzone w wodzie. Dodajemy trochę soli, 1 łyżkę oliwy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, paprykę ostrą oraz curry.
Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem.
Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Serwujemy gorącą z odrobiną kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/rozgrzewajaca-zupa-krem-z-dyni