Wykonanie

Pełnoziarnista
tarta czekoladowa to nieziemsko pyszny i dodatkowo łatwy w wykonaniu deser który stworzyłam z myślą o osobach które pragnąc zdrowo się odżywiać czasem chciałyby zaspokoić swój apetyt na
CZEKOLADĘ:). Deser ten bazuje na pełnoziarnistych produktach takich jak
płatki owsiane, chrupkie
żytnie pieczywo oraz suszonych owocach (
żurawina,
morele,
banany) i ziarnach
słonecznika – bogate źródła magnezu, błonnika i witamin.Wybierając
czekoladę do przepisu zwróćcie uwagę aby po pierwsze
czekolada miała minimum 50% masy
kakaowej – jest to wtedy prawdziwa
czekolada a nie żadna jej
podróbka. Po drugie wybierzcie
czekoladę gorzką – w połączeniu z innymi składnikami deseru nada mu słodkiego smaku mimo swojej goryczki, poza tym jest o wiele zdrowsza niż
czekolada dosładzana.
Czekolada stanowi bogate źródło potasu, fosforu, cynku i magnezu, ponadto korzystnie wpływa na wydzielanie endorfin czyli tzw. hormonu szczęścia, który odpowiada za nasz dobry nastrój. W
czekoladzie znajdziemy również teobrominę-czynny alkaloid wpływającym podobnie jak flawanole zawarte w
kakao na obniżenie ciśnienia tętniczego, oraz fenyloetyloaminę, wapń, flawonoidy, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, jak też kwas foliowy i kofeinę.
Czekolada, podobnie jak
miód i
syrop klonowy to produkty które często widnieją na listach produktów dozwolonych w dietach! Mimo swojej kaloryczności odgrywają ważne role w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu!Do przygotowania tarty z
czekoladą potrzebne będą:SPÓD80 g miękkiego
masła4-6 kromek chrupkiego
żytniego pieczywa3 garście
płatków owsianych z
suszonymi owocami1 garść
słonecznika1 garść
suszonej żurawinymożna użyć innych ziaren i
suszonych owoców w zależności od upodobań i zawartości spiżarni:)MASA CZEKOLADOWA3 tabliczki
gorzkiej czekolady (około 300 g)250 ml słodkiej
śmietanki 30%1
kiwi do dekoracji (lub inny
owoc)Podane składniki wystarczą do przygotowania tarty w tortownicy o średnicy 22 cm (dla około 6 osób)Przygotowanie
spodu do tartyW misce łączymy pokruszone na drobne kawałki
chrupkie pieczywo,
płatki owsiane,
suszoną żurawinę i
ziarna słonecznika. Całość dokładnie mieszamy z 80 g miękkiego
masła. Tak przygotowaną masą dokładnie wykładamy formę o średnicy 22 cm. Formy nie smarujemy tłuszczem gdyż spód zawiera
masło dzięki
czemu nie przyklei się do formy.Tartę wkładamy do rozgrzanego do 180 St. C piekarnika i zapiekamy około 10 minut w podanej temperaturze aż brzegi tarty zaczną się rumienić.Po zapieczeniu spód wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Przygotowanie masy czekoladowej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej dzięki
czemu unikniemy jej przypalenia co mogłoby się stać w zwykłym rondlu na palniku.
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do metalowego lub szklanego naczynia umieszczonego na rondlu z gotującą się
wodą (jak na zdjęciu poniżej) Ważne jest by w momencie kiedy
woda zacznie wrzeć maksymalnie zmniejszyć ogień pod palnikiem. Łyżką bądź trzepaczką ruzgową mieszamy
czekoladę. Jeśli
czekolada będzie zbyt gęsta możemy ją delikatnie rozrzedzić odrobiną słodkiej
śmietanki.Do wysokiego naczynia wlewamy słodką
śmietankę 30% (dobrze schłodzoną, inaczej nie ubije się) i mikserem ubijamy do uzyskania sztywnego kremu.Tak przygotowaną
śmietanę łączymy małymi porcjami z wystudzoną
czekoladą i delikatnie mieszamy łyżką lub ruzgą, ale nie mikserem, tak by nie zniszczyć puszystej konsystencji
śmietany.Przygotowaną masą zalewamy spód tarty i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do wystudzenia.
Tarta będzie gotowa gdy całkowicie zastygnie
krem czekoladowy.
Tarta najlepiej smakuje ze świeżymi
owocami jak
truskawki,
maliny czy
kiwi oraz lampką
wina musującego.Równie apetycznie prezentuje się posypana startą
czekoladą.




