ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnista tarta czekoladowa

Pełnoziarnista tarta czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Pełnoziarnista tarta czekoladowa to nieziemsko pyszny i dodatkowo łatwy w wykonaniu deser który stworzyłam z myślą o osobach które pragnąc zdrowo się odżywiać czasem chciałyby zaspokoić swój apetyt na CZEKOLADĘ:). Deser ten bazuje na pełnoziarnistych produktach takich jak płatki owsiane, chrupkie żytnie pieczywo oraz suszonych owocach (żurawina, morele, banany) i ziarnach słonecznika – bogate źródła magnezu, błonnika i witamin.
Wybierając czekoladę do przepisu zwróćcie uwagę aby po pierwsze czekolada miała minimum 50% masy kakaowej – jest to wtedy prawdziwa czekolada a nie żadna jej podróbka. Po drugie wybierzcie czekoladę gorzką – w połączeniu z innymi składnikami deseru nada mu słodkiego smaku mimo swojej goryczki, poza tym jest o wiele zdrowsza niż czekolada dosładzana.
Czekolada stanowi bogate źródło potasu, fosforu, cynku i magnezu, ponadto korzystnie wpływa na wydzielanie endorfin czyli tzw. hormonu szczęścia, który odpowiada za nasz dobry nastrój. W czekoladzie znajdziemy również teobrominę-czynny alkaloid wpływającym podobnie jak flawanole zawarte w kakao na obniżenie ciśnienia tętniczego, oraz fenyloetyloaminę, wapń, flawonoidy, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, jak też kwas foliowy i kofeinę.
Czekolada, podobnie jak miód i syrop klonowy to produkty które często widnieją na listach produktów dozwolonych w dietach! Mimo swojej kaloryczności odgrywają ważne role w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu!
Do przygotowania tarty z czekoladą potrzebne będą:
SPÓD
80 g miękkiego masła
4-6 kromek chrupkiego żytniego pieczywa
3 garście płatków owsianych z suszonymi owocami
1 garść słonecznika
1 garść suszonej żurawiny
można użyć innych ziaren i suszonych owoców w zależności od upodobań i zawartości spiżarni:)
MASA CZEKOLADOWA
3 tabliczki gorzkiej czekolady (około 300 g)
250 ml słodkiej śmietanki 30%
1 kiwi do dekoracji (lub inny owoc)
Podane składniki wystarczą do przygotowania tarty w tortownicy o średnicy 22 cm (dla około 6 osób)
Przygotowanie spodu do tarty
W misce łączymy pokruszone na drobne kawałki chrupkie pieczywo, płatki owsiane, suszoną żurawinę i ziarna słonecznika. Całość dokładnie mieszamy z 80 g miękkiego masła. Tak przygotowaną masą dokładnie wykładamy formę o średnicy 22 cm. Formy nie smarujemy tłuszczem gdyż spód zawiera masło dzięki czemu nie przyklei się do formy.
Tartę wkładamy do rozgrzanego do 180 St. C piekarnika i zapiekamy około 10 minut w podanej temperaturze aż brzegi tarty zaczną się rumienić.
Po zapieczeniu spód wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie masy czekoladowej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dzięki czemu unikniemy jej przypalenia co mogłoby się stać w zwykłym rondlu na palniku.
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do metalowego lub szklanego naczynia umieszczonego na rondlu z gotującą się wodą (jak na zdjęciu poniżej) Ważne jest by w momencie kiedy woda zacznie wrzeć maksymalnie zmniejszyć ogień pod palnikiem. Łyżką bądź trzepaczką ruzgową mieszamy czekoladę. Jeśli czekolada będzie zbyt gęsta możemy ją delikatnie rozrzedzić odrobiną słodkiej śmietanki.
Do wysokiego naczynia wlewamy słodką śmietankę 30% (dobrze schłodzoną, inaczej nie ubije się) i mikserem ubijamy do uzyskania sztywnego kremu.
Tak przygotowaną śmietanę łączymy małymi porcjami z wystudzoną czekoladą i delikatnie mieszamy łyżką lub ruzgą, ale nie mikserem, tak by nie zniszczyć puszystej konsystencji śmietany.
Przygotowaną masą zalewamy spód tarty i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do wystudzenia.
Tarta będzie gotowa gdy całkowicie zastygnie krem czekoladowy.
Tarta najlepiej smakuje ze świeżymi owocami jak truskawki, maliny czy kiwi oraz lampką wina musującego.
Równie apetycznie prezentuje się posypana startą czekoladą.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/pelnoziarnista-tarta-czekoladowa