Wykonanie
Sezon
truskawkowy to jeden z najsmaczniejszych okresów w roku. Proponuję wspaniały, lekki deser, który pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje:)Składniki:1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady (ok. 50g)1 łyżka
masła1-2 łyżki
śmietany kremówki10 pięknych, dużych
truskawekWykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do szklanego garnuszka. Na wierzch kładziemy
masło i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 1-3 minuty. Co minutę wyjmujemy z kuchenki i dokładnie mieszamy. Chodzi o to, aby
czekolada całkowicie się rozpuściła i dokładnie połączyła z
masłem.Jeśli masa czekoladowa jest bardzo gęsta, dodajemy po 1 łyżce
śmietanę kremówkę i lekko podgrzewamy, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu.Maczamy
truskawki w mocno ciepłym sosie
czekoladowym i odkładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki na ok 30 min aby
czekolada ładnie zastygła.Smacznego:)