ßßß
Sezon truskawkowy to jeden z najsmaczniejszych okresów w roku. Proponuję wspaniały, lekki deser, który pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje:)Składniki:1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g)1 łyżka masła1-2 łyżki śmietany kremówki10 pięknych, dużych truskawekWykonanie:Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do szklanego garnuszka. Na wierzch kładziemy masło i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 1-3 minuty. Co minutę wyjmujemy z kuchenki i dokładnie mieszamy. Chodzi o to, aby czekolada całkowicie się rozpuściła i dokładnie połączyła z masłem.Jeśli masa czekoladowa jest bardzo gęsta, dodajemy po 1 łyżce śmietanę kremówkę i lekko podgrzewamy, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu.Maczamy truskawki w mocno ciepłym sosie czekoladowym i odkładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki na ok 30 min aby czekolada ładnie zastygła.Smacznego:)