ßßß
Nie wiem jak nazwać takie coś, bo przypomina sernik, ale sera w tym nie ma;)W każdym razie lekkie i truskawkowe, a o to teraz chodzi.Robię w różnych wersjach, z jogurtem zwykłym albo greckim, ze śmietanką albo bez, z samymi truskawkami albo z dodatkiem bananów. Zawsze robię z galaretką na wierzchu, ale bez galaretki też pewnie będzie dobre.Spód:* 150 g Digestive* 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub mieszanych* 40 g masła* 3 kostki gorzkiej czekoladyMasa:* 500 g truskawek lub 2 niedojrzałe banany i reszta truskawek* ok. 300 g jogurtu naturalnego lub bałkańskiego* 200 ml śmietany kremówki* 2-3 łyżki fruktozy (w zależności od słodkości truskawek)^* 2 łyżki żelatyny - ja używam tej do rozpuszczenia w zimnej wodzie* kilka truskawek do przybrania i galaretka truskawkowa, ale może inna też by była ok^ d opisek 2014: teraz używam ksylitoluSkładniki na spód miksuję na piasek i ugniatam w tortownicy o śr. 21 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wkładam do lodówki.Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawiam do napęcznienia, po czym zagotowuję.Wszystkie składniki łącznie z żelatyną wkładam do miski i dobrze miksuję (śmietany wcześniej nie ubijam, choć może by i nie zaszkodziło;).Wylewam na spód i wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej wody, studzę i wylewam na wierzch, a wcześniej jeszcze układam pokrojone truskawki.*****Komentarze