Wykonanie
Do garnka wlać 1 butelkę
czerwonego wina ( np. Kadarka ) , dodać 10 dkg.
cukru, kilka
goździków, ½ łyżeczki
cynamonu, 1 pokrojoną w cząstki
pomarańczę i 1 pokrojoną
cytrynę.
Wino zagotować, zmniejszyć płomień pod garnuszkiem.
Gruszki obrać ze skórki i włożyć do rondla z
winem .Gotować do średniej miękkości, pozostawić w
winie do całkowitego ostudzenia. Wydrylowane
wiśnie i posiekane
orzechy włoskie, przesmażyć krótko na
maśle. Pod koniec krótkiego smażenia dodać 2 łyżki
syropu klonowego, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.Zimne
gruszki wyjąć z
wina i wydrążyć z dołu do połowy. Uważać żeby nie uszkodzić
gruszki. W uzyskane otwory włożyć ostudzone
wiśnie z
orzechami.
Gruszkę polać gorącą
polewą czekoladową, odczekać chwilę aż
czekolada stężeje i podać na ciepłym angielskim kremie
waniliowym. Można dołożyć gałkę
lodów.
Polewa czekoladowa:125 g
gorzka czekolada100 ml
śmietana kremówka 36%3 dkg
masłoCzekoladę połamać na małe kawałki i włożyć do naczynia w gorącej kąpieli
wodnej, dodać
śmietanę. Cały czas mieszać, aż
czekolada się rozpuści i utworzy gładką masę. Pod koniec dodać
masło i dobrze wymieszać.Angielski krem
waniliowy:250 ml.
śmietany 36% zagotować z
laską wanilii. Zdjąć z ognia i odstawić aż nabierze smaku
wanilii. 4
żółtka utrzeć z 8 dkg.
cukru na białą masę. Do
żółtek dolewać
śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do zagotowania.Deser ten można podać również zimny.