Wykonanie
Przepis na tą tartę jest banalnie prosty. Potrzebujemy 4 składników - korzennych
ciastek,
masła,
czekolady i
śmietany kremówki. Każdemu wyjdzie. U mnie dzisiaj, w wersji korzennej ale na zwykłych herbatnikach też wyjdzie. Tak na prawdę możecie wybrać swoje ulubione
herbatniki.
Tarta jest mega czekoladowa i z lekko chrupiącym
spodem. Do przepisu, warto jest wziąć dobrą jakościowo
czekoladę.
(forma o średnicy 24cm)Składniki:- 150g korzennych
ciastek (użyłam tych samych co do kremu - klik)- 250g
gorzkiej czeklady- 50g
białej czekolady- 400ml
śmietany kremówki- 100g
masłaCiastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut.W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu,
masło. Nie doprowadzić do wrzenia.
Ciastka połamać i przełożyć je do malaksera. Dodać ciepłe
masło. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć dno formy do tarty* i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut.W kąpieli
wodnej, rozpuścić
czekoladę (gorzką i białą - ich ilość zależy od Waszego upodobania) razem ze
śmietaną. Od czasu do czasu mieszać. Masę lekko wystudzić i lekko zmiksować (opcjonalnie dodać
cukru pudru, jeśli będzie za mało słodkie). Przelać na podpieczony spód. Tartę wsadzić do lodówki i schłodzić min.2 godziny. Przed podaniem wyjąć z lodówki, aby
tarta się dobrze kroiła. Udekorować
bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi lub oprószyć
cynamonem.Smacznego!
____________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/* najlepiej użyć taką, co ma wyjmowane dno, np taką, dostępną w sklepie Rossi.