ßßß Cookit - przepis na Mix kiełków na rukoli i świeżym szpinaku

Mix kiełków na rukoli i świeżym szpinaku

nazwa

Wykonanie

Kiełki roślin stanowią skoncentrowane źródło witamin, minerałów i białka. Wzmacniają nasz organizm oraz chronią przed wieloma chorobami. Pędy soczewicy groszku i soi poprawiają gęstość kości, pomagają złagodzić objawy menopauzy i chronią przed nowotworem piersi. Soczewica w kiełkach stanowi źródło kwasu foliowego (szczególnie wskazana dla kobiet w ciąży), wzbogaca naszą dietę w wit. C oraz błonnik. Pędy lucerny są źródłem karotenoidów, zawierają także saponiny – związki które obniżają poziom złego cholesterolu oraz stymulują system odpornościowy. Lucerna dostarcza organizmowi witaminę B12 oraz żelazo – stąd jest obowiązkowym składnikiem menu wegetarian. Pędy słonecznika stanowią bogate źródło witaminy D oraz lecytyny i kwasów tłuszczowych, są ponadto lekkostrawne. Pędy czerwonego buraka to zastrzyk antocyjanów i potasu ponadto aktywnie przeciwdziałają wolnym rodnikom.
Nie wszystkie z tych roślin bywają łatwo dostępne na rynku (zwłaszcza w okresie zimowym). Te których nie uda nam się zakupić w gotowej formie do spożycia, możemy wyhodować sami. Nasiona można zakupić w sklepie ze zdrową żywnością. Muszą to być specjalne nasiona, nienawożone środkami ochrony roślin.
Do sporządzenia sałatki potrzebne będą:
garść rukoli
garść świeżego szpinaku
80 g kiełków ( w sieci biedronek i sklepów lidl dostępny jest gotowy mix kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki przeznaczony do kilkuminutowego podgrzania na patelni)
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/3 cytryny
10 g słonecznika
pieprz, sól do smaku
Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie układamy na półmisku. Podobnie postepujemy ze świeżym szpinakiem.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i prażymy kiełki. Jeżeli nie uda nam się zakupić kiełków przeznaczonych do kilkuminutowego podgrzania na patelni, można zastapić je świeżymi kiełkami np. lucerny, słonecznika czy rzodkiewki – wyjdzie to nam na zdrowie gdyż obróbka nawet kilkuminutowa może zniszczyć cenne składniki zawarte w pędach. Świeże kiełki dostępne są w niektórych sklepach nawet zimową porą.
Kiełki poddane obróbce termicznej lub te świeże układamy na rukoli i szpinaku, całość posypujemy ziarnami słonecznika oraz skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/3 cytryny. Na koniec polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy pieprzem oraz szczyptą soli do smaku.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/mix-kielkow-na-rukoli-i-swiezym-szpinaku