Wykonanie
Taki przyrządzony
schab to świetna pieczeń na obiad, czy też przystawka na dobrą kolację. Jeśli zostanie nam
mięso, będziemy
mieli dodatek do kanapek, ale czy zostanie wątpię? Zapraszam do zapoznawania się z przepisem.
SKŁADNIKI2 kg.
schabu bez kościpo 1 łyżce przypraw typu:
majeranek,
bazylia ,
tymianek,
papryka słodka1 łyżeczka
pieprzu3-4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy1 łyżka
sosu sojowego -ciemny2 łyżki
oleju lub
smalcu do obsmażenia
schabuWarzywa:2
marchewki3
cebule1/2
pora część białaPRZYGOTOWANIE.
Schab dobrze płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy
olej,
sos sojowy,
przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy dobrze
schab. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce - najlepiej zrobić dzień wcześniej.
Schab obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu. Minutę dwie z każdej strony.
Cebule i
pora kroimy w cienkie talarki.
Marchewkę obieramy ze skórki i najlepiej nożykiem do obierania ścieramy na paski wiórek.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy
schab. Wlewamy resztki sosu z przypraw. Obkładamy
porem cebulą i
marchewką.Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie po 20 min. zmniejszamy do 180 stopni.
Schab pieczemy ok . 2 godziny. Można w trakcie pieczenia polać
mięso sosem, który się wytworzy po wpływem temperatury.
Schab po upieczeniu kroimy na plastry i podajemy z upieczonymi warzywami.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.