ßßß

SKŁADNIKI2 kg. schabu bez kościpo 1 łyżce przypraw typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka1 łyżeczka pieprzu3-4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego -ciemny2 łyżki oleju lub smalcu do obsmażenia schabuWarzywa:2 marchewki3 cebule1/2 pora część białaPRZYGOTOWANIE.Schab dobrze płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy olej, sos sojowy, przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy dobrze schab. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce - najlepiej zrobić dzień wcześniej.Schab obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu. Minutę dwie z każdej strony.Cebule i pora kroimy w cienkie talarki.Marchewkę obieramy ze skórki i najlepiej nożykiem do obierania ścieramy na paski wiórek.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy schab. Wlewamy resztki sosu z przypraw. Obkładamy porem cebulą i marchewką.Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie po 20 min. zmniejszamy do 180 stopni. Schab pieczemy ok . 2 godziny. Można w trakcie pieczenia polać mięso sosem, który się wytworzy po wpływem temperatury.Schab po upieczeniu kroimy na plastry i podajemy z upieczonymi warzywami.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.