Wykonanie
Udka z kurczaka tradycyjne danie, które może niektórym już się znudziło. Proponuję trochę zmodyfikować nasze przepisy coś dodać, czymś przyprószyć i już inny smak. U mnie udka w
sosie sojowym pieczone z
marchewką,
cebulką i
porem. Zapewniam ,że bardzo smaczne danie obiadowe
SKŁADNIKI:5
udek z kurczaka ( oczywiście ilość można zwiększyć lu zmniejszyć)4 łyżki
sosu sojowegomajeranek tymianek do oproszenia3
marchewki1/2
pora ( biała część)1 duża
cebulaolej do obsmażeniaWYKONANIE.
Udka z kurczaka, płuczemy dzielimy na dwie części. Wkładamy do miski, wlewamy
sos sojowy, posypujemy
ziołami- mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 -3 godziny.Warzywa płuczemy.
marchewkę i
cebulę obieramy.
Pora i
cebulę kroimy w piórka.
Marchewkę strugamy na cienkie paski.Udka, obsmażamy chwilę z obu stron na dobrze rozgrzanym
oleju, Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warzywami.Nakrywamy naczynie i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika.Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.