Moja najprostsza wersja kurczaka to duszone udka z warzywami. Robi się je szybko, smakują dobrze i zawsze wychodzą mięciutkie. Można podać z ryżem albo z ziemniakami, jak kto woli.Składniki:2 udka z kurczaka3 marchewki2 cebule1 porszklanka bulionusól, pieprzkoncentrat pomidorowytymianekUdka obrać ze skóry. Podsmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Obrane warzywa pokroić w zapałkę. Dodać warzywa do udek, przesmażyć chwilę, podlać bulionem, dusić aż udka będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem i tymiankiem, można dodać szczyptę cukru. Pod koniec duszenia wyjąć udka, dodać ok. łyżeczkę koncentratu i dokładnie wymieszać. Włożyć udka z powrotem do warzyw. Podawać z ryżęm lub ziemniakami.Smacznego:)