Wykonanie
Dzisiaj ciasto na sobotnie i niedzielne dni.
Rabarbar trzeba wykorzystać świeży, więc nowy przepis na ciasto kruche z
rabarbarem i pianką. Bardzo lubię
winno - kwaśny smak, który
daje rabarbar. Zapraszam na bloga.



SKŁADNIKI:Na ciasto:3 szklanki
mąki krupczatki250 g
masła lub
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru pudru5
żółtekPianka:5
białek1/2 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego2 opakowania budyniu
truskawkowego ( 40 g każdy)pół szklanki
olejuDo ciasta1 kg.
rabarbaru, umytego i pokrojonego w małe kawałki
cukier puder do oprószenia ciastaWYKONANIE
Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki i zasypujemy
cukrem ok 1/4 szklanki. Odstawiamy, aż puści sok.
Masło ścieramy na grubych oczkach tarki i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta.


Dzielimy na dwie części ( 3/4 i 1/4). Każdą część zawijamy w folię i mrozimy.Blachę- dużą smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec
cukier i
cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując.

Wlewamy delikatnie
olej, miksując do połączenia. Gotową piankę wykładamy na podpieczony spód.

Wyrównujemy i układamy na niej pokrojony
rabarbar. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. Po przestudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.