Wykonanie
Pomyślałam sobie,że warto zastąpić tradycyjną
mąkę inną. Czasami mieliłam
otręby owsiane i też był mączka. Jednak moje eksperymentowanie poszło w kierunku
kaszy jaglanej. tak też powstało ciasto naleśnikowe z
mączki jaglanej. Przyznaje ,że ciasto nie rożni się bardzo od zwykłej
mąki np pszennej. Może jest bardziej twardsze. Polecam.



SKŁADNIKI:5 łyżek
mączki z zmielonej
kaszy jaglanej3
jajka2 szklanki
mlekaolej do smarowania patelniSKŁADNIKI NA MUS1 kg
jabłekpół łyżeczki
cynamonu2
bananyWYKONANIE:
Kaszę jaglaną mielimy w młynku do
kawy, tak żeby otrzymać mączkę. wsypujemy do miski
mąkę, dodajemy
jajka i
mleko- miksujemy na gładką masę.Rozgrzewamy patelnię , smarujemy
oliwą i smażymy naleśniki. Powinno wyjść 5-6 cienkich naleśników.
Jabłka obieramy , drobno kroimy. do garnka wlewamy pół szklanki
wody. dodajemy
jabłka, nakrywamy i na lekkim ogniu parujemy.
owoce szybko miękną. dodajemy
cynamon i dalej nakrywamy,aż
jabłka będą miękkie.Do lekko ostudzonych dodajemy dwa
banany i miksujemy na mus.

Smarujemy ciasto naleśnikowe- składamy, np w trójkąty. Naleśniki możemy podsmażyć na masełku lub podawać takie . to zależny jak lubimy.

Podajemy polane
sosem jogurtowym z odrobiną
miodu.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.