Wykonanie
Dziś chciałabym podzielić się z
Wami przepisem na pyszne i zdrowe danie, który możecie podać jako kolację, śniadanie lub deser. Jak wiemy
kasza jaglana, to naturalne źródło zdrowia. Niestety wiele osób za nią nie przepada ze względu na smak. Ale wystarczy dobrze ją przygotować, dodać kilka pysznych dodatków, a będzie smakowała wybornie. Zapiekana
cynamonowo-
jabłkowa kasza jaglana na
serowo-bananowej chmurce powstała wczoraj, gdy po kolejnej nieprzespanej nocy (mój skarb nie
daje zbyt wypocząć mamusi) miałam ochotę na coś słodkiego, a zarazem w miarę lekkiego, co dało by mi siły na resztę dnia. Połączyłam ulubione składniki ze zdrową
kaszą jaglaną i w rezultacie powstało wspaniałe danie. Polecam!

Smak, zdrowie i widok, który cieszy oczy. Czy czasem potrzeba czegoś więcej?

Składniki: (na dwie porcje, kokilki do zapiekania 8 , 5 cm)4 łyżki
kaszy jaglanej125 ml
mleka (roślinnego lub krowiego)1 łyżeczka płynnego
miodu lipowegoduża szczypta
cynamonu1/2
jabłka (średniej wielości)około 60 g chudego
twarogu1/3 średniej wielkości
banana3 łyżki mrożonych
jagód (w sezonie świeże)Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy
wodą na gęstym sitku. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do
kaszy dodajemy 125 ml
mleka, dużą szczyptę
cynamonu i łyżeczkę
miodu, mieszamy. Całość gotujemy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 3-4 minuty.Następnie do naszej
kaszy dodajemy pół
jabłka (bez skórki) startego na tarce na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy.W miseczce rozdrabniany chudy
twaróg, następnie dodajemy do niego
banana. Całość dokładnie mieszamy.
Serowo-
bananową masę przekładamy (po połowie) na dno dwóch małych kokilek do zapiekania. Na wierzch
serowo-bananowej warstwy wykładamy naszą
jabłkową kaszę jaglaną.Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do lekkiego przestudzenia.Mrożone
jagody podgrzewamy delikatnie w garnuszku - tylko tyle, aby były ciepłe i puściły sok. Następnie tak przygotowane
jagody wykładamy na naszą
kaszę jaglaną, tworząc w ten sposób ostatnią warstwę dania.Podajemy od razu (jeszcze ciepłe).

SmacznegoSzeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl