ßßß
Smak, zdrowie i widok, który cieszy oczy. Czy czasem potrzeba czegoś więcej?
Składniki: (na dwie porcje, kokilki do zapiekania 8 , 5 cm)4 łyżki kaszy jaglanej125 ml mleka (roślinnego lub krowiego)1 łyżeczka płynnego miodu lipowegoduża szczypta cynamonu1/2 jabłka (średniej wielości)około 60 g chudego twarogu1/3 średniej wielkości banana3 łyżki mrożonych jagód (w sezonie świeże)Przygotowanie:Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą na gęstym sitku. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy dodajemy 125 ml mleka, dużą szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu, mieszamy. Całość gotujemy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 3-4 minuty.Następnie do naszej kaszy dodajemy pół jabłka (bez skórki) startego na tarce na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy.W miseczce rozdrabniany chudy twaróg, następnie dodajemy do niego banana. Całość dokładnie mieszamy.Serowo-bananową masę przekładamy (po połowie) na dno dwóch małych kokilek do zapiekania. Na wierzch serowo-bananowej warstwy wykładamy naszą jabłkową kaszę jaglaną.Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do lekkiego przestudzenia.Mrożone jagody podgrzewamy delikatnie w garnuszku - tylko tyle, aby były ciepłe i puściły sok. Następnie tak przygotowane jagody wykładamy na naszą kaszę jaglaną, tworząc w ten sposób ostatnią warstwę dania.Podajemy od razu (jeszcze ciepłe).
SmacznegoSzeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl