Wykonanie
WitamJak zdrowa jest
kasza jaglana nie muszę nikomu przypominać, a jeśli ktoś zapomniał to może sobie odświeżyć informację tutaj.
Jaglanka już mi się znudziła, mój ulubiony
krem czekoladowy trochę też, dlatego postanowiłam poeksperymentować z plackami. Szukając inspiracji znalazłam mnóstwo skomplikowanych przepisów z
mąką kukurydzianą,
mlekiem i wieloma innymi składnikami. Moje placki z założenia miały być proste i szybkie w przygotowaniu. Trochę poeksperymentowałam i jestem bardzo zadowolona z efektu, dlatego spieszę podzielić się nim z
Wami.
Składniki:4 łyżki suchej
kaszy jaglanej2
jajka2 łyżki
mąki razowej (u mnie żytnia)1
jabłko1 łyżeczka
cynamonuolej do smażenia
Kaszę gotujemy na sypko (ja z reguły gotuję jednorazowo większą ilość i wykorzystuję do różnych celów) Ostudzoną
kaszę mieszamy z
jajkami,
mąką i
cynamonem, dodajemy starte
jabłko i dokładnie mieszamy. Zostaje wrzucić na patelnię i usmażyć.Placuszki są w smaku lekko słodkawe dlatego ja nie dodawałam
cukru, ani
miodu, polałam jej jedynie przed zjedzeniem odrobiną musu
malinowego i posypałam
płatkami migdałowymi.