Wykonanie
Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować ze zdrowym deserkiem. Niestety ze względu na bez
mleczną i bez jajeczną dietę nie mam szerokiego
pola do popisu, ale coś nam wyszło :)
Składniki:- 1 szklanka
kaszy jaglanej- 5
jabłek-
cynamon- 2 łyżki mielonego lnu (zamiast
jajka)
Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą
woda (pozbawiamy ją wówczas naturalnej goryczki).
Kaszę gotujemy w proporcji 1 szklanka
kaszy na 2 szklanki
wody.
Kasza gotuje się dosyć szybko, także pamiętajmy o tym :)Ugotowaną i przestudzoną
kaszę mieszamy ze starkowanymi
jabłkami i
cynamonem. Aby konsystencja masy była bardziej zbita, zamiast
jajka dodajemy 2 łyżki mielonego lnu. Całość możemy posłodzić - jednak jak
jabłka są słodkie nie ma takiej potrzeby (noo chyba, że ktoś lubi bardzo słodkie desery :))Tak przygotowaną masę wkładamy do foremek na muffinki i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-35 min (do suchego patyczka).Ja
jadłam babeczki na kolację i przyrządziłam sobie do nich prażone z
cynamonem jabłka. Pyyycha :)Smacznego!!!