Wykonanie
Upiekłam dzisiaj ciasto, które jest bardzo popularne w powiecie biłgorajskim.Może znacie inna nazwę? Przepis dostałam od znajomej. Postanowiłam wypróbować. Podstawą ciasta jest
kasza gryczana i
ser oraz lane
drożdżowe ciasto. Już
pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej
kasz.


Czego potrzebujemy:Na ciasto1/2 kg
maki5 dag
drożdżypół kostki
masła2 łyżki
cukru2 szklanki
mleka2
jajkacukier waniliowyNa farsz:1/2 kg
twarogu2 szklanki
kaszy gryczanej4
jajka1/2 kostki
masła1 szklanka
cukrucukier waniliowyliście
mięty , mogą być suszone (sporo) chodzi o smak i aromatpół szklanki gęstej
śmietany ( można
jogurt)Najlepiej
kaszę ugotować wcześniej ( proporcja 1 szklanka
kaszy dwie
wody)Przygotowujemy ciasto:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru i łyżką
mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy ostudzamy. Do
mąki dodajemy,
jajka,
cukier, roztopione
masło ,
mleko,
cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy
drożdże, mieszamy. Ciasto powinno
mieć płynna konsystencję , laną jak na
biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej
mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy jak prawdziwe
drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto rośnie , a my w tym czasie przygotowujemy farsz
Kaszę łączymy z
twarogiem , lepiej przekręconym przez maszynkę, dodajemy roztopione
masło i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy.

Przygotowujemy podłużne dwie foremki , keksówki długie. Smarujemy tłuszczem. Na spód wylewamy 1/4 ciasta , na to 1/4 masy, na górę wlewamy następną 1/4 ciasta. Tak samo robimy z drugą keksówką.

Pieczemy 1 godz w 200C . Po wyjęciu czekamy, aż chwilę ostygnie. Wyrzucamy z foremki na podkładkę. Chodzi o to ,żeby góra ciasta, trochę się wgniotła.Gotowe.SMACZNEGOZarabiaj w prosty spoób