Wykonanie
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Ziemniaczane puree:1 kg
ziemniaków1/2 szklanki
śmietany2-3 łyżki
masła2-3 łyżki
oleju "Kujawski ze Smakiem" z
czosnkiem i
bazylią1
cebulapieprz,
sól,
gałka muszkatołowaFarsz:200 g
boczku200 g dobrej
wędliny1
cebula2-3 łyżki
oleju "Kujawski ze Samkiem" z
czosnkiem i
bazylią2 łyżki
przecieru pomidorowegoPrzygotować masę ziemniaczaną:
Ziemniaki rozgotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez praskę.
Cebulę podsmażyć na łyżce
oleju, a następnie dodać ją wraz z wszystkimi pozostałymi składniki do masy ziemniaczanej i doprawić do smaku. Jeszcze gorącą masę włożyć do rękawicy kuchennej i wyciskać nachodzące na siebie kółeczka, tworzące tzw. gniazdko.Przygotować farsz:
Cebule,
boczek i
wędliny pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju, dodać
przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać do ziemniaczanych gniazdek. Całość zapiec w 180 stopniach przez ok 30 minut.Dobre rady: Wyciskana masa ziemniaczana musi być ciepła, gdyż zimna twardnieje i kształtowanie gniazdek będzie niemożliwe.