ßßß Cookit - przepis na 15. Zielony tort warzywny

15. Zielony tort warzywny

nazwa

Wykonanie

Taki torcik w okresie zimowym, jak najbardziej można przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa.
marchew - 2 sztuki
szpinak świeży lub mrożony - 0.2 kg
kalarepa 1 sztuka
brokuły mały 1 sztuka
kukurydza konserwowa 1/2 puszki
groszek zielony - 1 szklanka
fasolka szparagowa 0.2 kg.
por 1/2 sztuki
kalafior ½ sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
żelatyna 70 g.
kostka rosołowa 2 sztuki
Wszystkie warzywa ugotować, ale nie rozgotować. Gdy wystygną pokroić w kostkę lub w przypadku brokułu i kalafioru podzielić na większe różyczki. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i zmielić. 2 szklanki wody zagotować razem z kostkami rosołowymi. Do wrzątku dodać żelatynę (nie gotować) i dokładnie wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Do wywaru dodać wszystkie warzywne składniki wraz z kukurydzą i natką pietruszki, ewentualnie posolić i popieprzyć, wlać do formy. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2012/12/zielony-tort-warzywny.html