ßßß
Składniki:skrzydełka z kurczaka – 2 szt,marchewka – 2 szt,pietruszka – 1 szt,pomidory z puszki – 1 puszka,sok pomidorowy – 1 szklanka,ziele jałowca – 2 kulki,ziele angielskie – 5 kulek,lubczyk – 1 gałązka,czosnek – 1 ząbek,gin – 4- 5 łyżek,śmietana kwaśna – 2 łyżki,grzanki – 200 g,sól do smaku,pieprz czarny mielony do smaku.Przygotowanie:Mięso umyć i umieścić w garnku – zalać 2,5 litrami wody i gotować. Dodać oskrobaną marchewkę i pietruszkę (najlepiej w całości lub przekrojoną na połówki). Wrzucić ziele angielskie i kulki jałowca. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Następnie wyjąć mięso oraz przyprawy i dodać puszkę pomidorów i szklankę soku pomidorowego. Doprawić, dołożyć gałązkę lubczyku i pokrojony ząbek czosnku. Gotować ok. 10 minut a potem zmiksować całą zupę razem z warzywami, pomidorami, lubczykiem na gładki krem. Dosolić i popieprzyć jeśli trzeba. Wlać gin, zagotować i tuż po zagotowaniu zgasić. Podawać od razu razem z grzankami i jeśli ktoś lubi z kleksem z kwaśnej śmietany.