Wykonanie
Dziś wstęp do mnie tylko za okazaniem dowodu osobistego – serwujemy zupę
pomidorową z
ginem. Kto nigdy nie próbował zachęcam do spróbowania, zupa ta zawsze cieszy się u mnie w domu dużym wzięciem. Przestrzegam jednak, zbyt duża ilość dokładek może zakończyć się nadmierną wesołością… no i nie polecam kierowcom. Wyobraźmy sobie sytuacje, kiedy zatrzymuje nas policja, dmuchamy… a
potem tłumaczymy się panu władzy, że to po zupie

Składniki:skrzydełka z
kurczaka – 2 szt,
marchewka – 2 szt,
pietruszka – 1 szt,
pomidory z puszki – 1 puszka,
sok pomidorowy – 1 szklanka,ziele jałowca – 2 kulki,
ziele angielskie – 5 kulek,
lubczyk – 1 gałązka,
czosnek – 1 ząbek,
gin – 4- 5 łyżek,
śmietana kwaśna – 2 łyżki,grzanki – 200 g,
sól do smaku,
pieprz czarny mielony do smaku.Przygotowanie:
Mięso umyć i umieścić w garnku – zalać 2,5 litrami
wody i gotować. Dodać oskrobaną
marchewkę i
pietruszkę (najlepiej w całości lub przekrojoną na połówki). Wrzucić
ziele angielskie i kulki jałowca. Gotować do miękkości warzyw i
mięsa. Następnie wyjąć
mięso oraz
przyprawy i dodać puszkę
pomidorów i szklankę
soku pomidorowego. Doprawić, dołożyć gałązkę
lubczyku i pokrojony ząbek
czosnku. Gotować ok. 10 minut a
potem zmiksować całą zupę razem z warzywami,
pomidorami,
lubczykiem na gładki krem. Dosolić i popieprzyć jeśli trzeba. Wlać
gin, zagotować i tuż po zagotowaniu zgasić. Podawać od razu razem z grzankami i jeśli ktoś lubi z kleksem z kwaśnej
śmietany.