Wykonanie
Dziś przyszedł czas na ziemniaczki, oczywiście najlepsze są takie prosto z ogniska albo frytki…ale „to się lubi co się ma”, a mnie zostały z wczorajszego dnia połówki gotowanych
ziemniaków. Tak więc z tego co się ma zrobiłam coś innego, smacznego i nie musiałam wysłuchiwać, że „ znowu ziemniaki”

Składniki:
ziemniaki gotowane – 1 kg,
cukinia młoda żółta – 1 szt,
szpinak – 100 g,
jajka – 3 szt,
mleko – 300 ml,
masło – 50 g,
mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka,
gałka muszkatołowa – do smaku,
tymianek – do smaku,
bazylia – do smaku,
czosnek – 1 ząbek,
sól do smaku,
pieprz czarny mielony – do smaku.

Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w plastry. Nasmarować keksówkę
masłem i wyłożyć pierwszą warstwą
ziemniaków. Posolić i popieprzyć.
Cukinie umyć, pokroić w plastry i posolić. Poczekać aż puści sok i zmięknie a następnie rozłożyć na ziemniakach.
Jajka zmiksować z
mlekiem i zalać zapiekankę do wysokości
cukinii. Posypać
cukinię ziołami a następnie rozłożyć na niej drugą warstwę
ziemniaków.
Szpinak (u mnie mrożony) przesmażyć na
maśle, aby odparował.Doprawić
czosnkiem i
solą. Pod koniec smażenia zagęścić
mąką ziemniaczaną. Rozsmarować na warstwie
ziemniaków i zakryć kolejną warstwą
ziemniaków. Doprawić
ziołami i zalać reszta masy
mleczno-jajecznej. Zapiekać w temperaturze 140-150 stopni ok. 30-40 minut. Podawać na obiad jako dodatek do
mięsa lub polane sosem np.
szpinakowym,
grzybowym,
serowym jako osobne danie.