ßßß
Składniki:ziemniaki gotowane – 1 kg,cukinia młoda żółta – 1 szt,szpinak – 100 g,jajka – 3 szt,mleko – 300 ml,masło – 50 g,mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka,gałka muszkatołowa – do smaku,tymianek – do smaku,bazylia – do smaku,czosnek – 1 ząbek,sól do smaku,pieprz czarny mielony – do smaku.
Przygotowanie:Ziemniaki pokroić w plastry. Nasmarować keksówkę masłem i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Cukinie umyć, pokroić w plastry i posolić. Poczekać aż puści sok i zmięknie a następnie rozłożyć na ziemniakach. Jajka zmiksować z mlekiem i zalać zapiekankę do wysokości cukinii. Posypać cukinię ziołami a następnie rozłożyć na niej drugą warstwę ziemniaków. Szpinak (u mnie mrożony) przesmażyć na maśle, aby odparował.Doprawić czosnkiem i solą. Pod koniec smażenia zagęścić mąką ziemniaczaną. Rozsmarować na warstwie ziemniaków i zakryć kolejną warstwą ziemniaków. Doprawić ziołami i zalać reszta masy mleczno-jajecznej. Zapiekać w temperaturze 140-150 stopni ok. 30-40 minut. Podawać na obiad jako dodatek do mięsa lub polane sosem np. szpinakowym, grzybowym, serowym jako osobne danie.