ßßß Cookit - przepis na Zapiekane ziemniaczki

Zapiekane ziemniaczki

nazwa

Wykonanie

Dziś przyszedł czas na ziemniaczki, oczywiście najlepsze są takie prosto z ogniska albo frytki…ale „to się lubi co się ma”, a mnie zostały z wczorajszego dnia połówki gotowanych ziemniaków. Tak więc z tego co się ma zrobiłam coś innego, smacznego i nie musiałam wysłuchiwać, że „ znowu ziemniaki”
Składniki:
ziemniaki gotowane – 1 kg,
cukinia młoda żółta – 1 szt,
szpinak – 100 g,
jajka – 3 szt,
mleko – 300 ml,
masło – 50 g,
mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka,
gałka muszkatołowa – do smaku,
tymianek – do smaku,
bazylia – do smaku,
czosnek – 1 ząbek,
sól do smaku,
pieprz czarny mielony – do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w plastry. Nasmarować keksówkę masłem i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Cukinie umyć, pokroić w plastry i posolić. Poczekać aż puści sok i zmięknie a następnie rozłożyć na ziemniakach. Jajka zmiksować z mlekiem i zalać zapiekankę do wysokości cukinii. Posypać cukinię ziołami a następnie rozłożyć na niej drugą warstwę ziemniaków. Szpinak (u mnie mrożony) przesmażyć na maśle, aby odparował.Doprawić czosnkiem i solą. Pod koniec smażenia zagęścić mąką ziemniaczaną. Rozsmarować na warstwie ziemniaków i zakryć kolejną warstwą ziemniaków. Doprawić ziołami i zalać reszta masy mleczno-jajecznej. Zapiekać w temperaturze 140-150 stopni ok. 30-40 minut. Podawać na obiad jako dodatek do mięsa lub polane sosem np. szpinakowym, grzybowym, serowym jako osobne danie.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/11/2132