ßßß Cookit - przepis na Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa

nazwa

Wykonanie

Kiedy jeśli nie dziś? Najlepsza pora na zupę szpinakową, świeży szpinak jeszcze nigdy nie był chyba taki tani – dziś na placu za dwie wielkie wiązki (każda po 5 dużych krzaczków) zapłaciłam razem 3 zł.
Byłam lekko zdziwiona ceną – aż się pani sprzedawczyni ze mnie śmiała
Ja też się śmiałam, bo dlaczego nie – udana transakcja, obie strony zadowolone. Następnym razem poproszę taką samą cenę
Składniki:
świeży szpinak – 2 wiązki,
wywar drobiowy – 2,5 l,
mleko 3,5% – 1 szklanka,
masło- 70 g,
czosnek – 3 ząbki,
lubczyk – 1 gałązka,
gałka muszkatołowa – 1 szczypta,
śmietanka słodka – 100 ml,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku
ziemniaki młode ugotowane w mundurkach – 12 szt.
Przygotowanie:
Szpinak oczyścić i wypłukać. Listki i młode jędrne gałązki umieścić na patelni, dodać masło i udusić. Przełożyć szpinak do garnka i zalać wywarem drobiowym/rosołem. Dołożyć gałązkę lubczyku, obrane ząbki czosnku, potem posolić i gotować 5 minut. Dolać mleko, doprawić gałką muszkatołową i gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie zmiksować na gładki krem. Przed podaniem można jeszcze doprawić do smaku słodką śmietanką i oczywiście podostrzyć smak pieprzem. Podawać z młodymi ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Smacznego!
Źródło:http://galantyna.pl/2015/05/zupa-szpinakowa