ßßß
Składniki:świeży szpinak – 2 wiązki,wywar drobiowy – 2,5 l,mleko 3,5% – 1 szklanka,masło- 70 g,czosnek – 3 ząbki,lubczyk – 1 gałązka,gałka muszkatołowa – 1 szczypta,śmietanka słodka – 100 ml,sól do smaku,pieprz czarny do smakuziemniaki młode ugotowane w mundurkach – 12 szt.Przygotowanie:Szpinak oczyścić i wypłukać. Listki i młode jędrne gałązki umieścić na patelni, dodać masło i udusić. Przełożyć szpinak do garnka i zalać wywarem drobiowym/rosołem. Dołożyć gałązkę lubczyku, obrane ząbki czosnku, potem posolić i gotować 5 minut. Dolać mleko, doprawić gałką muszkatołową i gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie zmiksować na gładki krem. Przed podaniem można jeszcze doprawić do smaku słodką śmietanką i oczywiście podostrzyć smak pieprzem. Podawać z młodymi ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Smacznego!