Wykonanie
Kiedy jeśli nie dziś? Najlepsza
pora na zupę
szpinakową,
świeży szpinak jeszcze nigdy nie był chyba taki tani – dziś na placu za dwie wielkie wiązki (każda po 5 dużych krzaczków) zapłaciłam razem 3 zł.Byłam lekko zdziwiona ceną – aż się pani sprzedawczyni ze mnie śmiałaJa też się śmiałam, bo dlaczego nie – udana transakcja, obie strony zadowolone. Następnym razem poproszę taką samą cenę

Składniki:
świeży szpinak – 2 wiązki,
wywar drobiowy – 2,5 l,
mleko 3,5% – 1 szklanka,
masło- 70 g,
czosnek – 3 ząbki,
lubczyk – 1 gałązka,
gałka muszkatołowa – 1 szczypta,
śmietanka słodka – 100 ml,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku
ziemniaki młode ugotowane w mundurkach – 12 szt.Przygotowanie:
Szpinak oczyścić i wypłukać. Listki i
młode jędrne gałązki umieścić na patelni, dodać
masło i udusić. Przełożyć
szpinak do garnka i zalać
wywarem drobiowym/rosołem. Dołożyć gałązkę
lubczyku, obrane ząbki
czosnku,
potem posolić i gotować 5 minut. Dolać
mleko, doprawić
gałką muszkatołową i gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie zmiksować na gładki krem. Przed podaniem można jeszcze doprawić do smaku słodką
śmietanką i oczywiście podostrzyć smak
pieprzem. Podawać z młodymi ugotowanymi w mundurkach
ziemniakami. Smacznego!