Wykonanie
Złapałam się, jedząc te wspaniałości, że mruczę i chwalę kucharza :) Cudowny smak, naprawdę! To tak proste danie, że prawie się nie da prościej, ale uwierzcie mi, nie trzeba moim zdaniem żadnych
mięsnych dodatków - te
ziemniaki są
absolutną doskonałością :)



Składniki na 2 osoby :0,5 kg
ziemniaków1 mała puszka
zielonego groszkuduża garść
świeżego szpinaku3 łyżki
masła1/4 szklanki słodkiej
śmietanki lub
zagęszczonego mlekasól, świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki kroję w kawałki, gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam łyżkę
masła i wrzucam dokładnie umyte liście
szpinaku, oprószam
solą i smażę je 2 minuty - tyle by zmiękły i straciły objętość. Ucieram je przez chwilę blenderem (razem z tłuszczem ze smażenia). Do ugotowanych, odcedzonych
ziemniaków wlewam
śmietankę i dodaję pozostałe
masło, duszę razem na bardzo gładką masę. Dodaję zmiksowany
szpinak, mieszam, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, a na koniec wrzucam odcedzony
groszek. Lekko mieszam i natychmiast podaję.







