Wykonanie
Share the post "Wiosenna zupa ze
szparagami i
szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup"Wiosna w pełni, piękna pogoda za oknem, warto więc przygotować na obiad coś świeżego i sezonowego:) A w sezonie mamy teraz
szparagi, których pełno już wszędzie i to w miarę atrakcyjnych cenach. Niestety nie wszyscy je lubią (np. moja połówka) dla tego przemyciłam je w śmietankowej zupie wiosennej w stylu francuskim, wraz z moim ukochanym
szpinakiem. Łatwa i przepyszna – polecam!Scroll down for recipe in English(10 porcji)Składniki:1/4 szklanki
masła (najlepiej klarowanego)450 g
por, posiekanego w plasterki1
cebula, pokrojona w kostkę1,8 l
bulionu z kurczaka lub
wody3 duże
ziemniaki, pokrojone w kostkę2 duże
marchewki, pokrojone w kostkę1 pęczek świeżych
szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojone na 2,5 cm kawałki
sól i zmielony
czarny pieprz do smaku250 g
świeżego szpinaku, z grubsza posiekanego1 szklanka
śmietanki 18-30 %Przygotowanie:W dużym rondlu rozpuść na średnim ogniu
masło. Włóż
pora i
cebulę i smaż do miękkości ok. 20 – 30 minut. Im dłużej je będziemy delikatnie karmelizować tym zupa będzie smaczniejsza.Po tym czasie wlej do garnka
bulion lub
wodę i włóż
ziemniaki,
marchewkę i
szparagi. Dopraw całość
solą i
pieprzem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 25 – 30 minut, aż warzywa zmiękną.Dodaj do zupy
szpinak i
śmietankę, gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.Smacznego!

English versionAsparagus and spinach spring soup(10 servings)Ingredients:1/4 cup butter450 g leeks, chopped1 onion, chopped1 , 8 l chicken stock or water3 large potatoes, chopped2 large carrots, chopped1 bunch fresh asparagus, ends trimmed and cut into 2 , 5 cm piecessalt and ground black pepper, to taste250 g fresh spinach, chopped1 cup heavy creamPreparation:Melt the butter in a large pot over medium heat. Stir in the leeks and onion, and cook until tender 20 to 30 minutes. The longer you cook them, the better your soup will be.
Pour stock or water into the pot. Mix in potatoes, carrots and asparagus. Season with salt and black pepper. Bring to a boil, reduce heat, and simmer 25 to 30 minutes, until vegetables are tender.Stir spinach and heavy cream into the soup mixture, and continue cooking about 5 minutes before serving.Enjoy!

Share the post "Wiosenna zupa ze
szparagami i
szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup"


