Ziemniaki często goszczą na naszych stołach, warto pokusić się o przygotowanie ich w trochę innej formie, choć bardzo prostej - zapiekanka ziemniaczana, czyli gratin jest prostym i bardzo pysznym daniem sama, ale też świetnie pasuje podana przy mięsie. Inne potrawy z ziemniaków:placki z ugotowanych ziemniakówziemniaki z masłemczosnkowym z parowarukluski śląskie w sosie gorgonzolaplacki ziemniaczane z fetą .1 kg ziemniaków300 ml śmietanki 30 %100 ml mlekasól, pieprzgałka muszkatołoważółty sermasło do wysmarowania formyZiemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki jednakowej grubości.Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.Śmietankę połączyć z mlekiem i zetrzeć do tego odrobinę gałki muszkatołowej.Ziemniaki układać warstwami, a każdą z warstw posypać solą i pieprzem.Całość zalać śmietanką z mlekiem.Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę, po tym czasie wierzch zapiekanki posypać serem i piec jeszcze około 15 - 30 minut - sprawdzać w między czasie czy ziemniaki są miękkie.