Wykonanie
Jestem nim zachwycona. To mój pierwszy taki
chleb. Znalazłam go na blogu Ugotujmy to i natychmiast wiedziałam , że muszę go upiec. Przyznam, że największą frajdę miała córa przy ugniataniu , smarowaniu a później zawijaniu ciasta. Pierwszy raz
chleb wyrósł tak mocno. Jest delikatny ale mięsisty, w smaku podobny do
chałki. Dodałam dużo
ziaren słonecznika,
sezamu i pestek dyni. Idealny na śniadanie ze szklanką
mleka albo posmarowany
twarożkiem. Można upiec jako imprezową zakąskę – taki chlebek do odrywania. Polecam, jest rewelacyjny :)

SKŁADNIKI:Z podanych składników wyszły 2 bochenki:1 kg
mąki pszennej3 duże
jajka3 łyżki
octu winnego lub 2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
oleju słonecznikowego3 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli500 ml letniego
mleka40 g świeżych
drożdżydodatkowo:125 g
masła roztopionegokilka łyżek
ziaren słonecznika i/lub
czarnuszki do posypania
żółtko roztrzepane do posmarowaniaPRZYGOTOWANIE:Do większej miski przełożyć
drożdże,
cukier, łyżkę
mąki i kilka łyżek
mleka. Rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia 10-15 minut. Pozostałe składniki na ciasto przełożyć do miski, dodać wyrośnięty zaczyn
drożdżowy i ugnieść ciasto. Powinno być elastyczne i jednolite. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
olejem – ciasto łatwo odejdzie. Przykryć folią spożywczą i ostawić do podwojenia objętości. U mnie zajęło to godzinę, ale może zająć dłużej.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. jeżeli miska będzie wysmarowana
olejem, nie będzie trzeba podsypywać
mąką przy wałkowaniu. Placki ciasta smarować rozpuszczonym
masłem i układać na sobie. Następnie podzielić na 8 lub 12 części ( zdjęcie) tak aby powstały trójkąty. Zawijać od szerszej strony w ruloniki – tak jak rogaliki. Układać w blaszce wyłożonej papierem lub posmarowanej
masłem i wysypanej
mące. Ponownie odstawić do wyrośnięcia – ok 30 minut. Przed pieczeniem posmarować wierzch roztrzepanym
żółtkiem i posypać ziarnami. U mnie mieszanka
słonecznik,
pestki dyni,
sezam. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Należy sprawdzać żeby skórka nie przypiekła się zbytnio. PO upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego:)