Wykonanie

Obłędnie puchaty i mięciuteńki. Fenomenem jest to, że ten chlebek zachowuje świeżość i miękkość nawet na drugi-trzeci dzień. W ciastach
drożdżowych to raczej niespotykane. Smakiem przypomina
chałkę choć jest zdecydowanie mniej słodki. Świetnie smakuje zarówno sam jak i z dodatkami
konfitur :) Następnym razem wzbogacę go o ten dodatek wewnątrz :)Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki, jednak sposób zwijania zastosowałam inny - taki jak widziałam na tej stronie . Polecam Wam baaardzo :)Składniki:1 kg
maki pszennej3 duże
jajka3 łyżki
octu winnego lub 2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
oleju słonecznikowego3 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli500ml letniego
mleka40g świeżych
drożdżyponadto:125g
masła roztopionegokilka łyżek
ziaren słonecznika do posypania
żółtko roztrzepane do posmarowaniawykonanie thermomix:Do naczynia wsypać
mąkę, na wierzch pokruszyć
drożdże i zalać odrobiną
mleka. Odczekać 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. 5 min/obr. interwał (co jakić czas
łopatką zdejmować ciasto ze ścianek naczynia). Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Kulę ciasta podzielić na 4 części. Każdą z tych części rozwałkować na okrąg o średnicy ok 30-35 cm i grubości ok 1 cm.Pierwszy placek ciasta smarujemy dokładnie rozpuszczonym
masłem, przykrywamy drugim płatem ciasta i znów smarujemy i tak postępujemy ze wszystkimi czterema kołami. Wierzch ostatniego również powinien być posmarowany. Teraz dzielimy równo na 16 kawałków jak tort.Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt
ciasta drożdżowego zwijamy dokładnie jak
rogale począwszy od najszerszej części do najwęższej i układamy w tortownicy (11 dookoła a 5 w środek tak jak na zdjęciu.) Wierzch polać ewentualnie pozostałym
masłem. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym
żółtkiem i posypać
ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 minut (do suchego patyczka) w temp 200 stopni. Jeśli w trakcie pieczenia chlebek zbyt bardzo będzie się rumienił - przykryć folią aluminiową.wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, odrobina
mąki i
mleka. Ostawić na 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić na gładko. Odstawić do podwojenia objętości do naoliwionej miski.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Kulę ciasta podzielić na 4 części. Każdą z tych części rozwałkować na okrąg o średnicy ok 30-35 cm i grubości ok 1 cm.Pierwszy placek ciasta smarujemy dokładnie rozpuszczonym
masłem, przykrywamy drugim płatem ciasta i znów smarujemy i tak postępujemy ze wszystkimi czterema kołami. Wierzch ostatniego również powinien być posmarowany. Teraz dzielimy równo na 16 kawałków jak tort.Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt
ciasta drożdżowego zwijamy dokładnie jak
rogale począwszy od najszerszej części do najwęższej i układamy w tortownicy (11 dookoła a 5 w środek tak jak na zdjęciu.) Wierzch polać ewentualnie pozostałym
masłem. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym
żółtkiem i posypać
ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 minut (do suchego patyczka) w temp 200 stopni. Jeśli w trakcie pieczenia chlebek zbyt bardzo będzie się rumienił - przykryć folią aluminiową.Smacznego :)


