Wykonanie
Kilka dni temu koleżanka podesłała mi przepis na ciasto
marchewkowe. Przyznam się, że sprzedałam go najpierw przyjaciółce, niestety Jej lenistwo do gotowania, zmusiło mnie do wykorzystania przepisu jako pierwsza. W przygotowaniu pomagała córa Zosia, była mocno rozczarowana gdy okazało się, że już skończyłyśmy i wystarczy czekać aż się upiecze. Przygotowanie pierwszego etapu to max 15 minut. W domu przepięknie pachniało i nie mogłam doczekać się, aż
będę mogła spróbować. Wystawiłam je nawet na parapet za okno, aby szybciej ostygło :) Udekorowałam
serkiem kremowym naturalnym oraz
malinami. Z wierzchu posypałam
cukrem pudrem. Przepysznie. Polecam.

SKŁADNIKI:2 szklanki
mąki1 1/2 szklanki
cukru2 szklanki utartej
marchwi1 1/4 szklanki
oleju4
jajka2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duża łyżeczka
cynamonumaliny 120 g
serek naturalny 200 g
cukier puder 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Do miski wbić
jajka, miksować dodając partiami
cukier. Następnie dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon oraz
sodę. Nadal miksować dodając stopniowo
olej. Na końcu dodać dwie szklanki startej
marchewki. – można zatrzeć na średnich oczkach.Przelać do wysmarowanej tortownicy lub na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni 70 minut.Po upieczeniu wyciągnąć z blaszki do ostudzenia. Z wierzchu wysmarować
serkiem kremowym, ja dałam o smaku naturalnym i udekorować
malinami. Przed podaniem posypać z wierzchu
cukrem pudrem. Smacznego:)Podobne przepisy