ßßß Cookit - przepis na Kurczak Mexicana

Kurczak Mexicana

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz jedliśmy tak podanego kurczaka, jakieś 4 lata temu w Meksyku. Był okropnie upalny dzień, w cieniu jakieś 40 stopni, a my akurat wybraliśmy się na zwiedzanie pobliskiego miasteczka. Po 10 minutach spacerowania, musieliśmy gdzieś przycupnąć by napić się czegoś piekielnie zimnego. Na ulicach pod każdą restauracją stali naganiacze. Weszliśmy do tej , która serwowała dania wysoko na tarasie z przepięknym widokiem na okolice. Choć nie byliśmy głodni, zapach , który uwalniał się od strony kuchni, zachęcił nas do zamówienia. Wybrałam pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem koziego sera. Potrawę przygotowywałam w domu już kilka razy, jest rewelacyjna, ale brakuje mi jakiegoś magicznego składnika by była idealnie taka sama jak ta w restauracji. Przede mną jeszcze kilka prób, ale przepis i tak wart wypróbowania. Polecam.
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka 0,5 kg
ser żółty (dobrze topiący się) 20 dag
sos pomidorowy 100 ml
ryż 1 paczka
Nachos 8-10 szt
ser kozi miękki 10 dag
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól szczypta
pieprz szczypta
majeranek szczypta
chilli 1 łyżeczka
curry łagodne żółte 2 łyżeczki
kostka rosołowa 1 szt
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka obgotować w kostce bulionowej. Następnie „porwać ” na kawałki. Ugotowana pierś ładnie się rozdziela. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć mięso, posypać papryką mieloną słodką i odrobiną chilli. Całość wymieszać i podsmażyć. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem curry- nabierze ładnego koloru. Przecier pomidorowy wymieszać z sosem pomidorowym oraz chilli. Na talerzu ułożyć porcję mięsa , polać sosem i posypać odrobiną sera żółtego. Zapiec w piekarniku. Gdy ser już się rozpuści, wyciągnąć z piekarnika i ułożyć porcję ryżu. Mięso posypać kozim serem. Całość ozdobić nachos. Brzegi talerza posypać majerankiem. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/15/kurczak-mexicana